Apsurdi

Stradalnici dobili presude ali ne mogu do federalnih naknada

invalidi
VL FOTO
11.11.2011.
u 12:11

Raniji slučajevi ukidanja naknada skrbi ukazuju i na moguće ponašanje sudova i Federalnog ministarstva oko provedbe revizije

Općinski i županijski sud sa sjedištem u Mostaru, a što je potvrdio i Vrhovni sud Federacije, donijeli su prve presude u korist hrvatskih branitelja koji su u rujnu 2009. ostali bez financijskih naknada zahvaljujući hiru bivšeg federalnog ministra branitelja Zahida Crnkića. Kada se, međutim, trebalo pristupiti realizaciji te da konačno ponovno dobiju skrb, dogodio se pravni rašomon.

Sporna odluka

Ministarstvo i niža braniteljska upravna tijela nisu željela postupiti po tome nalogu, nakon čega je odvjetnički ured Dušanka Šoljić-Ćorić, Draženka Jurišić i Dragan Pudar iz Mostara zatražio prisilnu naplatu od Federalnog ministarstva. Sud u Sarajevu odbio je zahtjev za prisilnom naplatom proglašavajući se nenadležnim. Inače, branitelji su dobivali naknade sve dok se odjednom nije pojavio fantomski i pravno neutemeljeni nalog ministra za pitanja branitelja i invalida kojim se prvostupanjskim općinskim tijelima nalaže da prekinu isplatu osobnih invalidnina, a da se pri tome ne poziva ni na kakav pravni propis, niti taj nalog sadrži bilo kakvo logično pravno obrazloženje. Vrhovni sud FBiH ocijenio je da taj dokument ne predstavlja upravni akt.

Kadija te tuži...

No, unatoč tome, općinska tijela za pitanja branitelja i invalida, potpuno protupravno i bez bilo kakve pravne osnove, prekidaju s isplatom osobnih invalidnina. Ratni vojni invalidi, unatoč postojanju pravomoćnog i konačnog prvostupanjskog rješenja, ne mogu ostvarivati pravo koje im nikad nije oduzeto niti poništeno nekim zakonitim pravnim aktom, navela je odvjetnica Jurišić. Istaknula je dase samo pravomoćnim i konačnim rješenjem može oduzeti ili stopirati pravo. Nakon pravomoćnih presuda Općinski sud Sarajevo je pogrešno naveo da nije nadležan naložiti nastavak isplata novca. Umjesto preko suda ponovno je naloženo braniteljima koji su se žalili da zatraže od Ministarstva koje je obustavilo isplatu da praktično poništi prijašnju odluku i započne isplatu novca. U prijevodu - došlo se u situaciju: kadija te tuži, kadija ti sudi.

Ključne riječi

Komentara 1

DU
Deleted user
12:52 11.11.2011.

I na ovakovo divljanje muslimanskih struktura Inzko ne reagira!

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?