LJUBUŠKI

Stopostotni invalidi umjesto 10 dobivaju svega 5 bodova

ljubuski
VL FOTO
02.05.2011.
u 12:03

Velike promjene su nastale pri bodovanju novčanih primanja po članu obiteljskog kućanstva

Kako bi omogućili svojim građanima da riješe stambena pitanja i potrebe, općine dodjeljuju građevno zemljište u državnom vlasništvu na korištenje radi izgradnje obiteljskih kuća. U općini Ljubuški općinska vlast je donijela odluku da se može dodjeljivati gradsko građevno zemljište građanima za izgradnju obiteljskih stambenih zgrada, a to se provodi putem javnog natječaja.

Bodovanje primanja

Pritom se uzimaju u obzir stambene potrebe osoba koje sudjeluju na natječaju, njihovo socijalno stanje, primanja, broj članova obitelji i neke druge značajke. Prvenstvo na natječaju stječe onaj sudionik natječaja koji ostvari najveći broj bodova po nekoliko kriterija: stambene potrebe, novčana primanja, broj članova kućanstva, invalidnost, pripadnost vojsci u proteklom ratu i poginuli član obitelji. Nedavno je došlo do promjene načina bodovanja, točnije do značajnih izmjena broja bodova za pojedine stavke - kriterije, a u nekoliko slučajeva broj se nije promijenio. Kada je riječ o stambenim potrebama nije se ništa promijenilo, građanin koji ne posjeduje obiteljsku kuću, stan ili nije ostvario stanarsko pravo dobiva kao i prije, 10 bodova.

No, promjene su nastale pri bodovanju novčanih primanja po članu obiteljskog kućanstva. Ako je iznos primanja 100 KM ili manje po članu, nije se ništa mijenjalo, i prije i sada dobiva se 10 bodova. Za primanja od 100 KM do 150 KM po članu, prije se stjecalo 8 bodova, sada 7; za iznos od 150 KM do 200 KM, prije se bodovalo 6 bodova, sada 5; od 200 KM do 250 KM prije 4, sada 3 boda; preko 250 KM sada 1, a prije 2 boda. Što se tiče kriterija - broj članova obiteljskog kućanstva, nije se ništa promijenilo, za svakog člana koji trajno živi i stanuje sa sudionikom natječaja, dobiva se kao i prije 2 boda.

Ratni invalidi

Velike promjene dogodile su se kod bodovanja onih osoba sudionika javnog natječaja koje su ratni ili vojni invalidi kao i kod članova njegovog obiteljskog kućanstva s tjelesnim oštećenjem. Ako je tjelesno oštećenje od 80 % do 100 % prije se bodovalo s 10 bodova, a sada s 5, od 60 % do 80 % prije 8, sada 3 boda, od 40 % do 60 % prije 6 sada 2, i od 20 % do 40 % prije 4 boda sada 1. Invalidi rada i druge invalidne osobe koje ne spadaju u prethodnu kategoriju, boduju se s 50 % bodova manje za isti postotak tjelesnog oštećenja - stoji u novoj odluci, a u staroj je bilo 2 boda manje.

Promjene koje su napravljene obrazložene su time da je invalidnima osobama (ratnim i civilnim) dana značajna prednost u odnosu na ostale građane, a novim načinom bodovanja omogućuje se realnije bodovanje i osoba koje ne spadaju u tu kategoriju.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?