TRŽIŠTE

Stolno grožđe iz Čapljine otprema se na rusko tržište

Grožđe
Petar Glebov/24sata
13.08.2010.
u 08:19

U vinogradima u Nerezima i Višićima berba je počela prije mjesec dana, a trajat će sve do početka listopada

Berba stolnih sorti grožđa u dolini Neretve u punom je jeku. Cijena je zasad povoljna - 1 do 1,5 KM, ali se u posljednjih pet-šest godina slika uvelike promijenila.

Solidne cijene

“Donedavno BiH je proizvodila samo dva grama grožđa po stanovniku. Ustvari, jedini vinograd od pet hektara imale su Plantaže Čapljina. Sada je slika potpuno drukčija, prema slobodnoj procjeni, u Hercegovini je podignuto više od 200 hektara vinograda stolnih sorti. Plantaže trenutačno imaju 50-ak hektara. Nije to još uvijek dovoljno za domaće potrebe, ali je vidan veliki napredak. Ove sezone cijene su solidne, a ni problema s plasmanom ne bi trebalo biti. U ovom trenutku najveći problem proizvođača je međusobna neusklađenost ponude”, izjavio je Milenko Soče, direktor Plantaža d.o.o. Čapljina, jednog od vodećih domaćih proizvođača.

Rusko tržište


Inače, u vinogradima ove tvrtke u Nerezima i Višićima berba je počela prije mjesec dana, a trajat će do početka listopada. Urod je, kako ističu čapljinski plantažeri, dobar, a kad stignu velike narudžbe, izvoz u Hrvatsku, onda beračima nije lako. Bere se i na 35 stupnjeva Celzijevih. Zanimljivost ovogodišnje kampanje berbe stolnoga grožđa u vodećem južnohercegovačkom proizvođaču hrane je otprema probnih količina na rusko tržište koje bi idućih godina moglo postati jedno od odredišta za sve veću proizvodnju. Valja kazati da je stolno grožđe jedan od primjera koji pokazuju da se stanje u agraru BiH ipak mijenja.

Tako, primjerice, na osnovi polugodišnjeg uvoza hrane, koji je iznosio oko 700 milijuna KM, procjene su da će do kraja godine dostići 1,5 milijuna KM, ali će to ipak biti za oko 500 milijuna KM manje nego sredinom desetljeća. Istodobno se i izvoz povećao na 170 milijuna KM, a djelomične zasluge za promjenu balansa pripadaju svakako i proizvođačima stolnoga grožđa.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?