Dojam

Stolac stao, Sloga se digla u formi

Utakmica
25.10.2013.
u 09:59

HNK Grude ugodno iznenadile u Kupu

Nakon deset odigranih kola u Drugoj ligi Jug na vrhu ljestvice još uvijek je Stolac (25 bodova i dvije utakmice više od druge ljubuške Sloge). No, momčad iz grada na Bregavi pomalo gubi utrku u borbi za naslov nakon odličnog početka sezone. Stočani su u prošlom kolu izgubili pred svojim pristašama protiv Tomislava (1:2), iako su prvi poveli. Druga Sloga i treća Turbina imaju po 23 boda. Sloga je imala crno rezultatsko razdoblje, toliko crno da je uprava kluba umalo raspustila seniorsku momčad, ali sad su se kockice posložile po želji klupskih čelnika. Osobito nakon 2:0 pobjede protiv lokalnog rivala Bigestea, s kojim dijeli travnjak na Babovcu. Turbina je pak zadržala izglede za jesenski naslov, nakon što je sretnim pogotkom u 90. minuti izvukla bod u Podhumu (1:1) protiv Kamešnice.

Tomislav ima kvalitetu

Četvrti Tomislav (18) sigurno ima puno jaču momčad nego bodovni učinak, ali Tomislavgrađani nemaju velikih ambicija za ulazak u Prvu ligu FBiH, svjesni da financijski nisu dovoljno “potkovani” za ovo natjecanje. Umjesto u prvo mjesto, Tomislavgrađani ulažu u infrastrukturu i rad s mladim uzrastima. A kad dovrše stadion, koji već sad ima lijepe obrise, s odličnim travnjakom, tribinama za 2000 gledatelja, urednim klupskim prostorijama i drugim sadržajima. Liga inače ima samo 14 klubova, jer je Rama nakon dva – tri kola odustala od natjecanja. Bode u oči loš plasman desetog Posušja i jedanaestog Brotnja (po 10 bodova). Oba kluba u nekim starim dobrim vremenima bili su ugledni premijerligaši. Posušje je također zamalo odustalo od natjecanja nakon nekoliko odigranih kola. Razlog je klasika – loša financijska situacija. Ipak, Posušani su se stabilizirali, pa postižu sve bolje rezultate. U prošlom su kolu osvojili bod upravo na čitlučkim Barama (1:1). Nekoliko godina Sloga iz Uskoplja borila se za prvo mjesto u ulazak u viši stupanj. No, jesenas kola idu samo nizbrdicom, pa je Sloga nakon poraza u Stocu protiv Iskre (0:3) pala na samo dno ljestce s mršavih sedam bodova. Ni Grudama ne cvjetaju ruže, pa su trenutačno dvanaeste (9 bodova), što je za ovaj klub veliki neuspjeh:

-Teško je raditi s momcima koji igraju kao potpuni amateri. Nije ih lako okupiti ni da dođu na utakmicu, kamo li da redovito treniraju, pa dođemo u situaciju da jedva sastavimo momčad, rekao nam je trener Gruda Zoran Bubalo nakon gostovanja u Buturović polju i 0:1 poraza protiv Klisa, gdje je morao izvesti momčad bez 7 - 8 standardnih igrača.

Pomoć gospodarstva

-Točno je da je financijska situacija loša. Nismo u mogućnosti igračima platiti niti prijevoz, a dio ih putuje iz Širokog Brijega. Nisam od onih koji nešto obećavaju ako to ne mogu ispuniti. Ipak, bit će bolje! Dugove za struju, vodu, oružara i sve druge sveli smo na ništicu, pa sam siguran kako će ubuduće biti bolje. To znači da ćemo i za igrače moći izdvojiti nešto novca. Ima naznaka i da će nas grudski gospodarstvenici financijski “pogurati”, a to znači da ćemo uskoro napustiti donji dio ljestvice, rekao nam je predsjednik Gruda Dragurin Tuso Ćorluka uoči puta na prvu utakmicu osmine finala Kupa BiH protiv Olimpica u Sarajevo.

Lijep uspjeh

-Ulaskom među 16 najboljih postigli smo lijep uspjeh. Prethodno smo na dva gostovanja u Bosanskoj Otoci i Doboju izborili pobjede i prošli dva kola u Kupu BiH, kaže Ćorluka. Od ostalih drugoligaških “južnjaka” treba spomenuti Višiće, momčad koja se godinama uspješno hrve s protivnicima iz puno jačih sredina. Višići su peti (15 bodova). U prošlom kolu izborili su bod u Kupresu (1:1). Solidne ige pruža i šesti Klis (14 bodova). Sedmi Bigeste (12) dobro je počeo sezonu, ali u dva je posljednja kola doživio dva teška poraza. Zbog lokalnog rivalstva čini se kako im je teže pao onaj 0:2 protiv Sloge, nego katastrofa protiv Kamešnice u gostima (0:10). Osma stolačka Iska (11) i deveta Kamešnica (10) možda mogu i bolje. Spomenimo i trinaesti Kupres (8), kojega u nastavku prvenstva čeka borba za ostanak.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?