Božićni prijam

Stojimo pred invalidnom državom koja ne rješava probleme

kardinal
Zvonimir Ćorić
27.12.2011.
u 09:56

Stvoriti ozračje povjerenja i otvorenosti, kao i uvažavanja različitosti i jednakopravnost

Nadbiskup metropolit vrhbosanski kardinal Vinko Puljić sa suradnicima upriličio je jučer božićno primanje u prostorijama Svećeničkog doma Vrhbosanske nadbiskupije. Prijmu su nazočili vjerski predstavnici, predstavnici društvenog i političkog života, kao i predstavnici diplomacije i kulture. Zahvalivši se svima koji su uputili božićnu čestitku, kardinal Vinko Puljić je zahvalio i svima koji su učinili da slavlje Božića bude vidljivo i doživljeno te dodao da kršćani u slavlju Božića slave Boga koji se rodio kao dijete da bi čovjeka približio Bogu, čovjeku samom i njegovim suputnicima na zemlji.

Recesija i depresija

Nažalost, kazao je kardinal Puljić, svjedočimo udaljavanju ljudi na svim razinama iako se radi na procesu integracija i globalizacije. On se također osvrnuo i na ekonomsku krizu, konkretno recesiju, naglasivši kako mnogi stalno spominju riječ recesija, a ona je u biti depresija. - Lani sam spominjao problem PDV-a koji mi u Katoličkoj crkvi u svim redovima ugrađujemo u ovo društvo, a nama se ništa ne vraća. Stojimo pred invalidnom državom koja ne rješava probleme, kada se tiče prava i sloboda Crkve i vjerskih zajednica, kazao je kardinal aludirajući na nepostojanje zakona poput zakona o restituciji i denacionalizaciji, zakona o vjerskim blagdanima, o socijalnom i mirovinskom osiguranju vjerskih službenika.

Izazov razmišljanja

- Dokle ćemo slušati da su samo oni drugi krivi? Kada ćemo svaku stvar nazivati pravim imenom? Kada ćemo zaustaviti nemoral i kriminal u društvu? Svi bismo htjeli da bude bolje, ali bez nas i Božje pomoći neće biti bolje, naglasio je. -Neka ovo bude mali izazov razmišljanja da učinimo više i učinkovitije na putu stabilnosti, jednakopravnosti, vladavini pravednih zakona. U tom duhu neka ovo druženje proteče u ozračju Božića, a kroz čestitanje neka se stvori ozračje povjerenja i otvorenosti, uvažavanja naše različitosti i jednakopravnosti, istaknuo je na kraju kardinal Vinko Puljić.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?