Vukoja pojašnjava

Što znači... Vokabular

Knjiga
12.11.2012.
u 09:55

Pojam potječe od starolatinske riječi vocabularium, a znači naziv, ime, riječ

Mnoge javne ličnosti ne mogu se pohvaliti posebno bogatim vokabularom, a na sreću ima i onih čiji je vokabular gotovo briljantan.

Vokabular je fond riječi, rječničko blago, katalog, odnosno rječnik jednog jezika, ali vokabular znači i sve riječi koje koristi ili razumije neka osoba ili čitava društvena grupa. Pojam potječe od starolatinske riječi vocabularium, a znači naziv, ime, riječ. U lingvističkom smislu vokabular je iscrpan popis pojavnosti riječi u nekom korpusu. Lingvisti naglašavaju kako oprjeka između vokabulara i leksika nije uvijek jasno definirana. Vokabular se često odnosi na jezik, a leksik na govor. U Hrvatskoj općoj enciklopediji Leksikografskog zavoda Miroslav Krleža stoji da se vokabularom označuju i sve riječi kojima se koristi pojedini govornik, koje se govore u pojedinom području, koje pripadaju pojedinoj struci, koje pripadaju standardnom jeziku… Vokabular pojedinog jezika živi je organizam, otvoren je, jedne riječi nestaju, druge se rađaju. U vokabularu brojnih osoba iz javnog života mnoštvo je jezičnih, pa tako i mislenih nezgrapnosti. Nevjerojatna je sklonost velikog broja osoba iz javnog života da „kopira“ nekog od kolega, koji se služi nekom od svojih omiljenih vokabularskih „bisera“.

Lijepa riječ sva vrata otvara, a mnogima u BiH i s lošim vokabularom sva su vrata već otvorena. Možda su zato zatvorena – Bosni i Hercegovini.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?