Vukoja pojašnjava

Što znači... Virtualno

Frano Vukoja
18.02.2013.
u 09:57

Pojam virtualno dolazi od latinskih riječi virtualis (znači moguć, ostvariv) i virtus (znači hrabrost, sposobnost, krjepost, vrlina).

Lider HDZ-a 1990. dr. Božo Ljubić predlaže utemeljenje dvije virtualne izborne jedinice u FBiH, što ne podrazumijeva teritorijalnu podjelu FBiH.

Prema Hrvatskom enciklopedijskom rječniku virtualno jer ono što postoji u prividu ili proizlazi iz privida, a ne iz realnosti, nestvarno, izmišljeno. No, virtualno može značiti nešto što je potencijalno, moguće, skoro, ali i kvazi.

U filozofskom smislu virtualan je onaj koji je nazočan u nekoj drugoj stvarnosti, virtualno je nešto što nije stvarno, ali može imati odlike stvarnoga. I u virtualnom mogu se događati stvarne stvari. San nije stvarnost, ali utječe na nju - virtualno može biti važnije od realnosti! U lingvistici virtualno je ono što se odnosi na jezik kao sustav, za razliku od govora koji pripada aktualnoj stvarnosti.

U informatici virtualno je ono što je računalno stvoreno, na prividan način, internetski. Tako imamo virtualnu (e-mail) adresu, virtualnu memoriju, virtualnu sliku. Informatika, internet i moderne tehnologije stvorili su čitavu virtualnu stvarnost.

Virtualnost je svojstvo onoga što je virtualno, mogućnost, sposobnost, suprotno od zbiljski nazočnog. Pojam virtualno dolazi od latinskih riječi virtualis (znači moguć, ostvariv) i virtus (znači hrabrost, sposobnost, krjepost, vrlina). U Bosni i Hercegovini virtualnog je više nego stvarnog, a Ljubićev prijedlog o dvije virtualne izborne jedinice nešto je što je moguće, realno, stvarno jer proizlazi iz stvarnosti.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?