Vukoja pojašnjava

Što znači... Venecijanska komisija

Europska komisija
Pixsell
19.09.2012.
u 10:20

Riječ je o skraćenom nazivu Europske komisije za demokraciju putem prava, savjetodavnom tijelu Vijeća Europe za ustavna pitanja

Kad se govori o ustavnim problemima koji tište BiH, spominje se i Venecijanska komisija. Riječ je o skraćenom nazivu Europske komisije za demokraciju putem prava, savjetodavnom tijelu Vijeća Europe za ustavna pitanja.

Ideja o njezinu utemeljenju rođena je na sastanku europskih ministara vanjskih poslova u Veneciji u svibnju 1990. godine, sjedište joj je u Veneciji, gdje se održavaju i plenarne sjednice ove institucije, pa se zbog toga i zove Venecijanskom komisijom.

No, stalno tajništvo Venecijanske komisije je u Strasbourgu. Od svog utemeljenja 10. svibnja 1990. na 86. sjednici Odbor ministara VE ima vodeću ulogu u kreiranju Ustava u skladu sa standardima europskog ustavnog naslijeđa.

U početku svoga djelovanja bila je zamišljena kao nekakva pravna pomoć zemljama u tranziciji, ali Venecijanska komisija pretvorila se u misiju dobre volje pri rješavanu ustavnih kriza i konflikata, sve u skladu sa standardima VE, demokratskih stečevina, ljudskih prava i vladavine zakona. Čine je nezavisni stručnjaci, akademici, ugledni suci, parlamentarci. Imamo dojam da bi BiH pri ustavnim promjenama trebala više koristiti usluge Venecijanske komisije. Ili BiH, kao u mnogo čemu do sada, traži kruha preko pogače!

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?