Vukoja pojašnjava

Što znači... Tantalove muke

Frano Vukoja
10.10.2013.
u 12:51

Pojam Tantalove muke znače najteže patnje što mogu snaći čovjeka; nemogućnost zadovoljenja neke prijeke potrebe ili žarke želje što se naoko čini lako ostvarivom

Bosna i Hercegovina je tako blizu Europe, a isto tako daleko od nje. To su prave Tantalove muke. Prema grčkoj mitologiji Tantal (grčki: Tantalos) bio je bogati lidijski kralj, sin Zeusov, otac Pelopov i Niobin. U Hrvatskoj općoj enciklopediji stoji da je Tantal bio ljubimac bogova iz grčke mitologije i bio pozivan na njihove gozbe, ali je odavao njihove tajne, odnosio božansku hranu i dijelio je svojim prijateljima. Lagao je i krivo se kleo i najzad - kako bi ispitivao jesu li bogovi sveznajući - zaklao je svojega sina Pelopa i dao bogovima da jedu. Kada je Tantalova obijest dovela do takva zločina, morala je biti kažnjena. Zato je u Hadu, stojeći stalno u vodi do vrata ispod drveta bogata plodovima, Tantal morao vječno trpjeti glad i žeđ, jer bi se i voda i plodovi odmaknuli čim bi za njima posegnuo. Njega mori i vječiti strah jer mu je nad glavom obješen kamen koji može svaki čas pasti na njega. Pojam Tantalove muke znače najteže patnje što mogu snaći čovjeka; nemogućnost zadovoljenja neke prijeke potrebe ili žarke želje što se naoko čini lako ostvarivom. Tantalov sin Pelop vraćen je u život, ali je i on počinio težak grijeh zbog čijeg je čitav rod (Tantalu sperma) bio proklet pa su njegovi pripadnici bilo osuđeni da se međusobno zatiru. Prema tom prokletstvu nastali su mitovi o Atreju i Tijestu, Agememnonu i Menalaju, Egistu i Orestu. Tantal je i prijelazni kemijski element (simbol je Ta). Svaka sličnost događanja u današnjoj Grčkoj s mitom o Tantalu možda uopće i nije slučajna. A slično je i s ostatkom Balkana.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?