Vukoja pojašnjava

Što znači... Stratifikacija

Frano Vukoja
08.10.2013.
u 09:14

Latinska riječ stratum znači pokrivač, sloj, naslaga, dok je ficirati, fikacija, fikator (na latinskom facio, facere, feci, factum) drugi dio složenice, a znači rad činjenje, stvaranje, nastojanje

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić kazao je kako pri otpuštanju viška djelatnika u administraciji valja voditi računa o socijalnoj stratifikaciji. U državi u kojoj je rođen Gruđanin Bandić ima previše administracije, a premalo socijalne stratifikacije. Prema Novom rječniku stranih riječi Bratoljuba Klaića stratificirati znači činiti, učiniti da što postane slojevito, da bude slojevite strukture, da bude u slojevima koji čine cjelinu; uslojiti, uslojavati. U Anić-Goldsteinovom Rječniku stranih riječi stoji da stratifikacija u anatomiji znači raspored razlučenih slojeva stanica u organizmu, a u geologiji i arheologiji znači taloženje u slojeve. Stratifikacija u lingvistici je naslojavanje jezika, dodavanje novih slojeva u jezik tijekom povijesti. U društvenim znanostima stratifikacija je ljestvični raspored društvenih skupina i klasa prema njihovoj većoj ili manjoj društvenoj moći. U Hrvatskoj općoj enciklopediji stoji da je stratifikacija svako organiziranje skupina ili pojedinaca u hijerarhiju položaja koja odražava nejednakost s obzirom na vlasništvo, moć ili ugled. Osnovni ili idealni tipovi stratifikacijskih sustava uzimaju kastinski, staleški i klasni sustav. Stratifikacijska analiza opisuje hijerarhijski poredak u danoj točki u vremenu. Pojam dolazi iz latinskog jezika: latinska riječ stratum znači pokrivač, sloj, naslaga, dok je ficirati, fikacija, fikator (na latinskom facio, facere, feci, factum) drugi dio složenice, a znači rad činjenje, stvaranje, nastojanje.Niz stratifikacija u BiH rezultat su strahova jednih i strategija drugih.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?