Vukoja pojašnjava

Što znači... Relaksirati

Frano Vukoja
07.10.2013.
u 09:09

Pojam relaksacija dolazi iz latinskog jezika: latinska riječ relaxatio znači odmor, olakšanje, dok latinski glagol relaxare znači popustiti

Očekuje se da će dogovori u Bruxellesu relaksirati političke odnose u BiH. Prema Hrvatskom enciklopedijskom rječniku, relaksirati znači opustiti, opuštati (se) tjelesno, ili duševno, činiti ili učiniti da popusti napetost živaca, mišića ili ukupnog subjektivnog osjećaja, ali i postati manje formalan ili rezerviran. U Novom rječniku stranih riječi Bratoljuba Klaića stoji da je relaksacija, oporavljanje, odmor, razonoda. No, u BiH nema odmora dok traje ova obnova političkog i nacionalnog povjerenja. Samo ustavno i sustavno oporavljena BiH može biti razlog za razonodu njezinih naroda i građana. Po Klaićevom rječniku, relaksacija u pravnom smislu je olakšanja, popuštanje, ublaženje, oproštenje kazne, puštanje na slobodu, oslobođenje. U medicini relaksacija je malaksalost, olabavljenje, labavost, mlitavost, mlohavost, slabljenje (živaca). U Anić-Goldsteinovom Rječniku stranih riječi stoji da je relaksacija u fizici uspostavljenje ravnoteže nekog sustava u labilnom stanju unutar određenog vremena. Pojam relaksacija dolazi iz latinskog jezika: latinska riječ relaxatio znači odmor, olakšanje, dok latinski glagol relaxare znači popustiti. Da bi se došlo do relaksacije, netko bi morao popustiti. Kažu da pametniji popušta, ali oni koji popuste previše mogu ispasti iza igre pa i – budale! U BiH uporno se tražilo da popuste bh. Hrvati koji više nemaju što popustiti. Osim na živcima. Pa sve skupa prijeti BiH da krene još niže i niže. Zato bh. Hrvati moraju malo više zategnuti kako bi se to spriječilo i – relaksiralo BiH!

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?