Vukoja pojašnjava

Što znači... Rafinirano(st)

Frano Vukoja
20.08.2013.
u 10:10

Prema Novom rječniku stranog jezika Bratoljuba Klaića rafiniran je i onaj koji je izbistren, ali i uglađen

Mnogi će se složiti s time da na ukupnoj javnoj sceni u BiH nedostaje rafiniranosti, a ima i onih koji će reći da je zna biti i previše onda kada je ne bi trebalo biti. U Hrvatskom enciklopedijskom rječniku stoji da je rafiniran onaj koji je pročišćen, podvrgnut rafinaciji, očišćen(na primjer: rafinirani šećer). U prenesenom smislu rafiniran je onaj koji je istančan, pun suptilnosti, profinjen, tankoćutan (rafiniran ukus). No, rafiniran je onaj i koji je dosjetljiv, pun proračunatosti, vješt, lukav.

Prema Novom rječniku stranog jezika Bratoljuba Klaića rafiniran je i onaj koji je izbistren, ali i uglađen, istančan, izoštren, prepreden, dovitljiv, izvještačen, pretjeran. U ovom rječniku stoji da je rafiniranost, odnosno rafinman,  profinjenost, uglađenost, istančanost, izoštrenost, prepredenost, lukavost, dosjetljivost, dovitljivost, izvještačenost, pretjeranost. Rafinman je i mudričenje, mudrijašenje, cjepidlačenje. Rafinirati znači posebnim postupkom čistiti, dovesti do željene čistoće i finoće, profiniti, ugladiti, istančati. Rafinacija je proces čišćenja neke sirovine i izdvajanje njezinih sastojaka, obično nekorisnih i neugodnih. Rafinerija je tvornica za pročišćavanje petroleja, šećera i slično. Rafiner je radnik u rafineriji, pročišćivač. Rafiniranost, odnosno rafinman, jako je rastezljiv pojam, a na političkoj i ukupnoj javnoj sceni u BiH postiže posebnu rastezljivost.  Samo je pravda u BiH rastezljivija!

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?