Vukoja pojašnjava

Što znači... Pseudo

Frano Vukoja
07.09.2013.
u 11:16

Prema Hrvatskom enciklopedijskom rječniku pseudo je prvi dio riječi, a znači izmišljen, patvoren, nazovi, lažno, krivo, nadri

Postoje pseudocivilizacija, pseudoklasicizam, pseudonim, a u Bosni i Hercegovini i puno toga što se može vezati za pojam pseudo. Prema Hrvatskom enciklopedijskom rječniku pseudo je prvi dio riječi, a znači izmišljen, patvoren, nazovi, lažno, krivo, nadri. Ovaj rječnik navodi primjer: pseudodemokracija. U BiH ima mnoštvo istinskih primjera pseudodemokracije, lažne demokracije. U Novom rječniku stranih riječi Bratoljuba Klaića stoji da pseudo označuje lažnost, sumnjivost, nešto tobožnje. Klaić navodi primjere: pseudoznanost je lažna znanost.Pojam dolazi od grčke riječi pseuudos, a znači laž. Pseudocivilzacija je lažna, neprava civilizacija, tobožnja kultiviranost. Pseudografija je krivotvorenje spisa, a pseudoklasicizam je umjetnički smjer u 18. i 19. stoljeću, koji se slijepo povodio za antiknim uzorima i neuspješno ih imitirao. Pseudočinjenica je privid činjenice, lažna predodžba o činjenici, činjenica kao laž, lažna činjenica. Zbog lažnih predodžbi o bh. činjenicama teško je doći do istinskog činjeničnog stanja u BiH. Pseudandronim je muško ime iza kojeg se krije žena. Pseudopodiji u biologiji su „lažne nožice“, protoplazmatski izdanci kod praživotinja. Pseudonim je ime kojim se služe autori kad žele prikriti identitet (pseudonymus na grčkom znači lažno nazvan). Pseudologija je ponašanje pojedinca koji sadržaje fantazije počinje smatrati stvarnim, priopćava ih drugima kao stvarnost i ravna se prema tome. E, ovoga je u BiH ipak malo previše!

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?