Vukoja pojašnjava

Što znači... Producirati se

Frano Vukoja
30.10.2013.
u 10:03

Pojam dolazi od latinskog glagola producere, a znači izvesti, umnožiti

Dok jedni nešto produciraju, drugi se produciraju. Prema Novom rječniku stranih riječi Bratoljuba Klaića, producirati znači tvoriti, stvarati, praviti, proizvoditi, izrađivati, ali i donositi plod, biti koristan, roditi (plodovima), davati priplod, priplođivati. No, producirati se znači pokazivati svoju vještinu, izvoditi, prikazivati, iznositi na vidjelo, isticati se, predočivati, predstavljati. U Anić-Goldsteinovom Rječniku stranih riječi stoji da producirati znači sto proizvoditi, stvarati, što predstavljati, izvoditi, a producirati se u pejorativnom smislu znači izvoditi, nametljivo pokazivati pred kim neku vještinu i slično, afektirati, glumatati. Toga u širem okruženju ima i previše i u onim područjima ljudskog djelovanja gdje bi akteri trebali nešto važno producirati, a gotovo nimalo producirati se. Pojam dolazi od latinskog glagola producere, a znači izvesti, umnožiti.

U Anić-Goldsteinovom Rječniku stranih riječi stoji da je produkcija čin ili proces proizvodnje, izvođenje čega (predstava, koncert), nešto što je proizvedeno (film), proizvodni asortiman neke tvornice, tvrtke i slično. Prema Klaiću, produkcija je tvorenje, stvaranje, proizvođenje, izradba, izrađevina, tvorevina, fabrikat, djelo, plod, plodina, izvođenje, izvedba, predstava, koncert.

Producent je proizvođač, oni koji proizvodi, proizvoditelj, ali i onaj koji organizira i eventualno financira proizvodnju kazališne predstave, filma itd. Produkt je proizvod, rod, plod, djelo, rezultat, učinak, rezultat dobiven množenjem, umnožak. A množe se i oni koji se produciraju!

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?