Vukoja pojašnjava

Što znači... Peta kolona

Peta kolona
26.09.2012.
u 09:34

Pojam peta kolona potječe iz Španjolskog građanskog rata (1936. - 1939.)

Često se u političkom žargonu koriste riječi primjerenije vojnoj terminologiji. Peta kolona prema rječnicima i enciklopedijama naziv je za organizaciju, skupinu i pojedince koji u korist agresora, unutar svoje države, djeluju izdajnički i protuzakonito. To djelovanje može biti propagandom, sabotažama, špijunažom ili raznim diverzijama, kako bi se ugrozilo jedinstvo i obrambena moć strukture na kojoj peta kolona djeluje. No, peta kolona može i izravno borbeno djelovati. Takvih primjera ima jako puno u povijesti ratovanja.

Pojam peta kolona potječe iz Španjolskog građanskog rata (1936. - 1939.), a prvi ga je upotrijebio frankistički general Emilio Mola, izjavivši da će glavni španjolski grad Madrid zauzeti u četiri kolone, uz pomoć pete kolone koja je sastavljena od Francovih simpatizera u samog gradu. Tako je i bilo, peta kolona dala je veliki doprinos da Franco zauzme Madrid i uspostavi vlast u Španjolskoj. Komunističke vlasti na prostoru Jugoslavije sve političke i vojne formacije koje nisu bile na strani komunista i partizana zvali su domaćim izdajnicima i petokolonašima.

I danas će pojedinci sve one koji nisu na njihovoj političkoj liniji nazvati petom kolonom političkog protivnika. Kad je netko politički slab kod jakog protivniku vidi i više kolona.

Ključne riječi

Komentara 1

HP
hps
20:06 26.09.2012.

sve hrvatske vlasti od 2000-ćite su peta kolona

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?