Vukoja pojašnjava

Što znači... Par excellence

Frano Vukoja
28.11.2012.
u 10:17

Izraz par excellence posuđen je iz francuskog, a po rječnicima znači savršeno, primjereno, uzorito, u najvećoj mjeri, izvanredno

U poplavi raznoraznih negativnosti u BiH dogodi se i ponešto pozitivno, izvanredno, odlično pa i savršeno. Onda čujemo kako je to - par excellence (čita se kao par ekselans). Izraz par excellence posuđen je iz francuskog, a po rječnicima znači savršeno, primjereno, uzorito, u najvećoj mjeri, izvanredno. U jednom frazariju stoji da je par excellence ono što je bez premca, prvorazredno. Ovaj izraz na francuskom odgovara grčkoj riječi ketegzogen.

U Hrvatskoj općoj enciklopediji Leksikografskog zavoda Miroslav Krleža kratki su i jasni pa tu stoji da pojam par excellence znači - u najvećoj mjeri, u punom smislu te riječi.

Puno toga u BiH potpuno je suprotno od onoga što označava izraz par excellence. BiH ima dva entiteta za tri naroda, to jest par entiteta za nepar etniciteta. Što doista nije par excellence. Koliko su za to krive neke ekselencije, pitanje je SAD, Europske Unije, Rusije, Turske. Neposredno ili posredno, svejedno. Jer nije primjereno, a kamoli uzorito ili savršeno. Puno toga u BiH nije prvorazredno, pogotovo nije bez premca.

Bosna i Hercegovina koju čine FBiH i RS, taj par entiteta, nije dobro (s)ustavno rješenje za državu triju ravnopravnih konstitutivnih naroda.

Zbog tih par entiteta BiH nije i - par excellence. Nešto valja promijeniti, a to mogu samo oni koji su doista par excellence. Možda bi četiri sastavne jedinice, dakle, dva para, par parova, bili - par excellence!

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?