Vukoja pojašnjava

Što znači... Papirologija

Frano Vukoja
22.10.2013.
u 09:55

Pojam potječe iz latinskog (papyrus) i grčkog (papyros) -papirus je tropska biljka (Cyperus papyrus) čiju su se listovi u antičko doba, prvotno u Egiptu, koristili za pisanje

Svako malo čujemo kako je nešto gotovo privedeno kraju, „samo“ treba završiti tu papirologiju. Mnogi se žale ne nepotrebnu papirologiju, a mnogi i ne znaju da postoji papirologija i kao znanost. U Hrvatskom enciklopedijskom rječniku stoji da je papirologija pomoćna povijesna znanost koja se bavi proučavanjem sustava, porijekla, starosti i vrste papira. U Anić-Goldsteinovom rječniku stoji da se papirologija rjeđe bavi i proučavanjem, sustava, porijekla, starosti i vrste papirusa. U Novom rječniku stranih riječi Bratoljuba Klaića pak stoji da je papirologija zapravo znanost o papirusima. U pejorativnom smislu papirologija je, prema Hrvatskom enciklopedijskom rječniku, nepotrebno stvaranje briga oko sređivanja papira i dokumenata koje traže administrativne formalnosti; birokracija, birokratiziranje. Prema Novom rječniku stranih riječi Bratoljuba Klaića, papirologija u običnom razgovoru nepotrebno je sređivanje papira i dokumenata kako bi se ispunile administrativne formalnosti. No, administrativne ustanove neće se baš složiti s time. Papir je poznati materijal za pisanje, a prema Klaiću, u običnom govoru poprima i druga značenja. Navodi se primjer: Pokažite mi svoje papire! Često se čuje kako za nešto treba imati određene papire, kako nešto treba baciti na papir, to jest, napisati. Pojam potječe iz latinskog (papyrus) i grčkog (papyros) - papirus je tropska biljka (Cyperus papyrus) čiju su se listovi u antičko doba, prvotno u Egiptu, koristili za pisanje. Tko je u doba papirusa mogao vjerovati da će doći vrijeme prevelike papirologije?!

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?