Vukoja pojašnjava

Što znači... Nepotizam

Frano Vukoja
25.09.2013.
u 09:55

Pojam dolazi iz talijanskog (nepotismo) i njemačkog jezika (Nepotismus), nastao je od latinske riječi nepos (genitiv: nepotis), a znači nećak, unuk, potomak

Vladajuće strukture često su pod udarom kritike, ne samo od strane oporbe i medija. Temeljna demokratska načela narušavaju se i u najdemokratskijim društvima. Među nepoželjnim pojavama koje izjedaju zdravo tkivo demokracije svakako je i nepotizam. Prema Novom rječniku stranih riječi Bratoljuba Klaića, nepotizam je protekcionaško popunjavanje unosnih i visokih položaja vlastitim rođacima, “svojim ljudima“; zloupotreba položaja u korist rođaka i pristaša. U Hrvatskoj općoj enciklopediji stoji da je nepotizam težnja moćnika da povlašćuju rođake i miljenike i priskrbljuju im časti i službe. Nepotizam je bio poznat još u antici, a posebno u srednjem vijeku. U svakidašnjem govoru nepotizam je zloporaba položaja u korist rođaka i prijatelja. Pojam dolazi iz talijanskog (nepotismo) i njemačkog jezika (Nepotismus), nastao je od latinske riječi nepos (genitiv: nepotis), a znači nećak, unuk, potomak. Nepotist (nepofist) je onaj koji prihvaća nepotizam. Prema Klaiću, nepotist je onaj koji provodi nepotizam. Često oni koji se najviše kunu u demokraciju protežiraju svoje najbliže suradnike, svoje pristaše i snagom svoga političkog autoriteta „pobrinu“ se da im omoguće najviše političke položaje, često na štetu kvalitetnijih ljudi iz iste političke strukture, ali su im nekako manje bliski. Tanka je linija između nepotizma i one „obične“ kadrovske politike, a posebno je tanka u tranzicijskim zemljama. Nepotizam znaju kritizirati i oni koji kasnije i sami budu nepotisti. Jer je košulja bliža od kaputa!

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?