Vukoja pojašnjava

Što znači... Multikulturalnost

Multikulturalnost
09.11.2012.
u 10:15

Multikulturalnost prema rječnicima znači prožimanje i zajednički život više kultura

Za Bosnu i Hercegovinu kažu kako je oličenje multikulturalnosti. A multikulturalnost prema rječnicima znači prožimanje i zajednički život više kultura, više oblika kulturnog života u jednoj sredini, zemlji, državi. Sam pojam multi prvi je dio riječi koji upućuje na ono što se sastoji od više čega. Multikulturalnost bi trebala značiti bogatstvo nekog društva, ali ne na način da se nečija kultura pokušava osiromašiti. U Hrvatskoj općoj enciklopediji naglašava se kako je multikulturalizam javna politika koja preko obrazovanja i medija promiče interes i znanje o različitim kulturama te njihovu raznovrsnost i međusobno poštovanje. Multikulturalizam je, kao kulturni pluralizam, suprotan politici asimilacije.

Nije u duhu multikulturalnosti nedopustiti jednom narodu s tisućljetnom kulturom da se kulturno razvija pa mu se ne dopušta javna televizija na svom jeziku, temeljnim “alatom” svake kulture.

Ako je kultura Daytonskim sporazumom pod ingerencijom županija, nije u duhu multikulturalnosti nastojanje da se ona centralizira. Sud je odlučio da federalno ministarstvo kulture nije u duhu Daytonskog sporazuma, ali najgrlatiji verbalni zagovornici multikulturalizma u Bosni i Hercegovini ne žele prihvatiti tu sudsku odluku. Ne može se multikulturalnost pretvoriti u - “mutikulturalnost”! Ili u neku drugu ili treću mutaciju.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?