Vukoja pojašnjava

Što znači... Lobotomiziran

Frano Vukoja
02.04.2013.
u 11:33

Pojam dolazi od latinske riječi lobus, koja znači režanj (na grčkom lobos), a tomija je sufiks, drugi dio riječi, koji označava ono što se odnosi na rez, odrezak, odsjek, rezanje

Ivo Josipović u intervjuu objavljenom u uskrsnom trobroju Večernjeg lista kazao je kako preuzimanjem dužnosti predsjednika Republike Hrvatske nije lobotomiziran. Prema Anićevu rječniku lobotomija je neurokirurški zahvat na mozgu s posljedicom različitih promjena u duševnom životu čovjeka. Riječ je o proceduri kojom se specijalnim iglama uklanja prednji dio mozga, koji definira ličnost. Primjenjivala se često dok još nije bilo lijekova protiv duševnih bolesti, ali i danas kod pacijenata koji se ne na drugi način ne mogu kontrolirati. U prenesenom smislu riječi lobotomija je utjecaj na čovjeka ponavljanjem uvijek istih klišeja i predodžaba, ili laži s konačnom težnjom da misli u skladu s onim što se od njega želi postići. Lobotomija je zapravo - pranje mozga! Doživjeti kolektivnu lobotomiju znači biti podvrgnut pokušaju prisilnog zaboravljanja dijela prošlosti! U prošlosti ovih prostora lobotomije, odnosno pranja mozga, bilo je na pretek, a povijest na prostorima Bosne i Hercegovine ponavlja se na najapsurdnije načine. Lobotomiziran je onaj na kojem je izvršena lobotomija. Pojam dolazi od latinske riječi lobus, koja znači režanj (na grčkom lobos), a tomija je sufiks, drugi dio riječi, koji označava ono što se odnosi na rez, odrezak, odsjek, rezanje. Znakovito je da oni koji provode lobotomiju u prenesenom smislu riječi, to jest pranje mozga, sve češće peru i - ruke!

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?