Vukoja pojašnjava

Što znači... Kvadratura kruga

Frano Vukoja
18.10.2013.
u 09:05

Pojam kvadratura potječe od latinske riječi quadrature, a znači svođenje u oblik četverokuta

U svijetu je niz političkih problema koji su gotovo ili potpuno nerješivi. Nerješivi problemi povezuju se s kvadraturom kruga, a često se tako i nazovu. Prema Novom rječniku stranih riječi Bratoljuba Klaića, kvadratura kruga nastojanje je da se pomoću šestara i ravnala nacrta kvadrat koji bi površinom bio jednak krugu s određenim polumjerom, što je nemoguće izvesti. Kvadratura uopće izračunavanje je površine nekog dijela ravnine. U Anić-Goldsteinovom Rječniku stranih riječi stoji da je kvadratura kruga u prenesenom značenju nemogućnost da se što riješi, nerješiv zadatak. Kvadratura kruga jedan je od najstarijih geometrijskih problema.

U Hrvatskoj općoj enciklopediji Leksikografskog zavoda Miroslav Krleža stoji da je rješavanje te zadaće, iako nikada nije dovelo do traženog rezultata, znatno obogatilo i unaprijedilo planimetriju. Nakon niza uzaludnih pokušaja, tek je u 19. stoljeću dokazano da je problem pod traženim uvjetima nerješiv. Naime, u njemu je sadržana konstrukcija dužine s mjernim brojem Pi samo s pomoću ravnala i šestara, što nije moguće jer Pi je transcendentalan broj. Ludolfov broj Pi mjerni je broj kružnice izmjerene promjerom, približne vrijednosti 3,14159, a zahvaljujući elektroničkim računskim strojevima, izračunat je na nekoliko milijuna decimala! Broj Pi dobio je naziv po nizozemskom matematičaru Ludolfu van Ceulenu (1540. - 1610.). Pojam kvadratura potječe od latinske riječi quadrature, a znači svođenje u oblik četverokuta. Valjalo bi što prije riješiti problem kvadrature bh. trokuta, kako taj problem ne bi postao i veći problem i od – kvadrature kruga!

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?