Vukoja pojašnjava

Što znači... Insuficijentno

Frano Vukoja
23.10.2013.
u 10:02

Pojam dolazi od latinske riječi insufficientia, a znači nedostatnost - in u složenicama ima niječno značenje (može značiti i u, unutra), a sufficere znači dostajati, dotjecati

U Bosni i Hercegovini, državi dvaju entiteta i triju etniciteta, previše toga je insuficijentno, i to bi valjalo što prije ispraviti. U tijeku su dogovori i pregovori bosanskohercegovačkih lidera s predstavnicima Europske unije oko provedbe presude u predmetu “Sejdić - Finci” i izbornom modelu prema kojem drugi ne bi mogli bh. Hrvatima izabrati njihovog člana Predsjedništva BiH. No, ima puno još toga što je u Bosni i Hercegovini insuficijentno, što bi trebalo ispraviti i popraviti da bi se približila standardima Europske unije i NATO-a. U Novom rječniku stranih riječi Bratoljuba Klaića stoji da je insuficijentan onaj koji je nedovoljan, nepotpun, oskudan, slab, pun nedostataka. Prema Hrvatskom enciklopedijskom rječniku, insuficijentan je i onaj koji je i manjkav, nedostatan. Slično stoji i u Anić-Goldsteinovom Rječniku stranih riječi. Prema Klaiću, insuficijencija je nedostatak, slabost, nedovoljnost, nepotpunost, oskudnost, nesposobnost, nevaljanost. Insuficijenalnost je isto što i insuficijencija. U Anić-Goldsteinovom Rječniku stranih riječi stoji da je insuficijencija stanje onoga što je nedovoljno, što je oskudno, čemu nešto manjka. U Hrvatskoj općoj enciklopediji stoji da je insuficijencija u medicini slabljenje funkcije nekog organa. Pojam dolazi od latinske riječi insufficientia, a znači nedostatnost - in u složenicama ima niječno značenje (može značiti i u, unutra), a sufficere znači dostajati, dotjecati. Mnoštvo je insuficijencija, insuficijelnosti u društvenom i političkom pogledu, koje bi u BiH valjalo eliminirati. Ispraviti krivu Drinu nešto je malo teže!

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?