Vukoja pojašnjava

Što znači... Infalibilno(st)

Frano Vukoja
24.10.2013.
u 10:29

Pojam potječe od starolatinske riječi infallibilitas, a znači nepogrješivost, neprevarljivost - in u složenicama znači nešto unutra (a može imati i niječno značenje), a fallere znači varati, griješiti

Pojedinci na političkoj sceni u Bosni i Hercegovini nastoje se prikazati kao infalibilne osobe. Domaćoj i svjetskoj političkoj javnosti pokušavaju prikazati kako su nepogrješivi, pouzdani, kako su osobe kojima se može vjerovati bez ostatka. No, to im baš i ne uspijeva, svako djelo, pa i političko, dođe na vidjelo. Prema Novom rječniku stranih riječi Bratoljuba Klaića, infalibilan je onaj koji je nepogrješiv, nepogrješan, siguran, pouzdan. Slično stoji i u Anić-Goldsteinovom Rječniku stranih riječi, dok Hrvatski enciklopedijski rječnik dodaje kako je infalibilan onaj koji ne može pogriješiti. Pojedini ugledni politički dužnosnici nikako se ne mogu pomiriti s tim da i oni mogu pogriješiti, da nisu beskrajno infalibilni, pa onda sami sebe i sve koje predstavljaju dovedu u bezizlaznu situaciju. Pojam potječe od starolatinske riječi infallibilitas, a znači nepogrješivost, neprevarljivost - in u složenicama znači nešto unutra (a može imati i niječno značenje), a fallere znači varati, griješiti. Prema Klaiću, infalibilnost je nepogrješivost, nepogrješnost, sigurnost, pouzdanost. U Hrvatskoj općoj enciklopediji stoji da je infalibilitet teološki termin kojim se izražava, kao svojstvo objave Katoličke crkve i vrhovnog crkvenog učiteljstva (papa i ekumenskog koncila), nepogrješivost naučavanja u pitanjima vjere i ćudoređa. Protestantizam priznaje infalibilitet Svetog pisma. U islamu infalibilitet pripisuje se Muhamedu kad prenosi Božju objavu. No, neki na političkoj sceni sebi pripisuju preveliki infalibilitet iako se - ateisti!

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije