Vukoja pojašnjava

Što znači... Imperativ

Frano Vukoja
21.01.2013.
u 10:57

Imperativno je ono što se nameće, što je zapovjednički

Na javnoj bosanskohercegovačkoj sceni često čujemo kako je nekome nešto jednostavno imperativ. Taj jednostavni imperativ najčešće je zapravo jako kompliciran. Jer jedni imaju imperativ koji je potpuno suprotstavljen drugom, trećem pa i četvrtom imperativu. U gramatici imperativ je zapovjedni način glagola kojim se izriče zapovijed (imperativ od glagola učiti je uči), ali i poticanje pa i zabrana. U običnom razgovoru imperativ je ono što se ne može otkloniti ili izbjeći, neizbježan ili neotklonjiv zahtjev, važna obveza, prijeka potreba. Pojam dolazi od latinske riječi imperativus, odnosno imperare, a znače zapovjedni, odnosno zapovjediti, nametnuti.

U Kantovoj filozofiji postoji kategorički imperativ, a riječ je o bezuvjetnoj moralnoj normi koja je svojstvena umu, nepromjenjiva i vječna. Neki u BiH do svog trenutačnog hira drže koliko i Kant do vječnog, kategoričkog imperativa!

Imperativno je ono što se nameće, što je zapovjednički. U pravu imperativna norma je zapravo nešto što se ne može izbjeći, to jest stroga norma, a imperativni mandat je nalog biračkog tijela koji zastupnik mora strogo poštivati.

U sportu često čujemo od trenera i igrača kako imaju imperativ pobjede. Najčešće od onih koji – gube. Slično je i s nekim političkim strukturama. Na bosanskohercegovačkoj političkoj sceni imperativ treba biti: što opreznije s imperativima! Inače mogla bi Bosna i Hercegovina mogla ostati bez – futura!

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?