Vukoja pojašnjava

Što znači... Heterogeno

Frano Vukoja
06.09.2013.
u 14:23

Heter, odnosno hetero (na grčkom heteros) prvi je dio riječi, a znači drugi, drugačiji, različit. Gen, geneza, genija (na grčkom genos znači rod, genesis znači rađanje) drugi je dio riječi, a znači rađanje, postajanje

Bosna i Hercegovina po mnogo čemu je heterogena. Prema Hrvatskom enciklopedijskom rječniku heterogen je onaj koji se sastoji od elemenata ili dijelova različite prirode; raznorodan, različit, nejednak. Heterogen je i onaj koji nema jedinstva, koji se sastoji od vrlo različitih elemenata. Navodi se primjer: heterogen sustav. U Hrvatskoj općoj enciklopediji stoji da je heterogen onaj koji pripada različitim kategorijama, rodovima, područjima; koji nema ista svojstva u svim dijelovima; raznovrstan, raznolik, neujednačen, nespojiv. Heterogen je onaj koji je nejednak, raznovrstan, raznorodan; raznolik, različit, neujednačen; koji nema u svim svojim dijelovima ista svojstva, nespojiv, stran. Heterogeno je suprotno od homogenoga. Heter, odnosno hetero (na grčkom heteros) prvi je dio riječi, a znači drugi, drugačiji, različit. Gen, geneza, genija (na grčkom genos znači rod, genesis znači rađanje) drugi je dio riječi, a znači rađanje, postajanje. Hetera u staroj Grčkoj bila je žena iz najviše klase profesionalnih pratilja i zabavljačica muškaraca. Hetere su bile znamenite po svom obrazovanju, uživale su velik društveni ugled, neke su bili i savjetnice političarima i filozofima! Heterogenost je raznorodnost, raznovrsnost, nejednakost, nespojivost, nezdruživost. U BiH postoje političke snage koje od svog homogenog drveta ne vide bosanskohercegovačku heterogenu šumu i na taj način stvaraju još heterogenije društvo.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?