Vukoja pojašnjava

Što znači... Habitus

Habitus
04.10.2012.
u 09:29

Habitus na latinskom znači držanje, svojstvo, vanjština, stil, djelovanje, nošnja, odjeća.

Kad je riječ o ukupnom liku i djelu neke osobe, govori se o njegovu habitusu. Prema rječnicima riječ habitus znači držanje tijela, nečiji vanjski izgled, ukupnu vanjštinu.

Habitus na latinskom znači držanje, svojstvo, vanjština, stil, djelovanje, nošnja, odjeća. I bahit, dugačka muška haljina, redovnička odora u Katoličkoj crkvi, dobio je naziv po latinskoj riječi habitus.

U filozofskom smislu habitus je skup etičkih svojstava neke osobe. Hrvatska opća enciklopedija navodi da je habitus skolastički termin za Aristotelovu kategoriju koja označava uobičajeni način djelovanja i ponašanja, stanje ili držanje tijela i duše.

Habitus je i vrlina, nadarenost. Ovaj pojam u sociologiji mnogostruk je. Značio je obrazac praksi i predodžaba što ga svako društvo ustrojava, a preko njega daju se iščitati ukupne vrijednosti određene kulture i društva uopće.

U biologiji znači vanjski izgled nekog organizma, posebno biljke, a u mineralogiji habitus je karakterističan oblik, forma ili način, modus, na koji se pojavljuju minerali.

Možemo reći da svaka pojavnost na svoj načina ima svoj habitus.

U političkom pogledu habitus je ukupan dojam koji neki političar ostavlja u javnosti.

Prema njihovim habitusima budu (ne) birani.

Habitus im znači biti, ili ne biti!

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?