Vukoja pojašnjava

Što znači... Gordijski čvor

Čvor
08.10.2012.
u 09:52

Gordijev čvor nastao je prema grčkom mitu o Gordiju, utemeljitelju frigijske dinastije i grada Gordiona

Često se može čuti kako valja razmrsiti bh gordijski čvor. Ovim izrazom nazivaju se teško rješivi i nerješivi problemi. Gordijev čvor nastao je prema grčkom mitu o Gordiju, utemeljitelju frigijske dinastije i grada Gordiona. Riječ je o vrlo zamršenom čvoru na rudu kola, što ih je Gordije napravio i posvetio Zeusu.

Prema tom mitu, proročište je objavilo da će onaj tko razmrsi taj čvor biti gospodar svijeta (mislilo se na Aziju). Problem je riješio Aleksandar Veliki - presjekao ga mačem! Tako je ispunio to navodno proročanstvo, a sve ostalo je povijest. Učiteljica života sa svojim famoznim gordijskim čvorom mnoge je vladare svijeta naučila kako rješavati nerješive probleme. Gordijev čvor spada u one loše lekcije učiteljice života. No, neki moćnici svijeta kroz povijest koristili su rado metodu A. Velikog. Presijecanje Gordijeva čvora znači brzo i odlučno djelovanje u teškoj i složenoj situaciji, drsko i odvažno odlučivanje o nečemu složenom i zamršenom. Netko će reći da je bh gordijski čvor razmršen u Daytonu, presijecanjem agresije i rata te “presijecanjem“ BiH na dva entiteta. Pokazalo se da logika A. Velikog u današnje vrijeme nije logična. S malo više diplomatičnosti može se biti učinkovitiji u razrješavanju i zamršenijih čvorova od Gordijeva.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?