Vukoja pojašnjava

Što znači... Generirati

Frano Vukoja
01.02.2013.
u 09:51

Pojam potječe od latinske riječi generare, a znači roditi

Jedni problemi u BiH generiraju druge, drugi treće, treći četvrte i tako dalje. Stara sporenja u BiH generiraju nova, nova najnovija. Prema Hrvatskom enciklopedijskom rječniku generirati znači roditi, rađati, uzrokovati, proizvoditi… Pa tako čujemo da neka politička opcija u BiH neće ništa dobroga donijeti bh. narodima i građanima, već će samo generirati nove probleme, podjele, političku nestabilnost, socijalni bunt. Generirati znači i nešto stvoriti, stvarati, posebno fizikalnim i kemijskim procesima. U fizici generirati znači proizvoditi elektromagnetne titraje. Pa tako generator mehaničku energiju pretvara u električnu. U običnom razgovoru generator je onaj koji nešto pokreće, tvorac nečega, pokretač.

Pojam potječe od latinske riječi generare, a znači roditi. Tranzicija je sama po sebi u zemljama propalog komunističkog sustava generirala puno toga, a posebno na prostoru bivše Jugoslavije zbog agresije, sukoba, velikih razaranja i politička previranja… U BiH neriješena nacionalna pitanja generiraju političke napetosti. Daytonski sporazum zaustavio je rat, ali donio i nesavršeni mir, što je generiralo političku nestabilnost, a to je opet generiralo druge probleme. Ako država nije ustavno uređena na načelima parlamentarne demokracije i jednakopravnosti naroda, logično je da to generira političku, gospodarsku i socijalnu krizu.

Pa što se onda i zašto toliko čeka u čekaonici Europe? Kod nje ne važi ona: Tko čeka, taj i dočeka!

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?