Vukoja pojašnjava

Što znači... Fronta

Frano Vukoja
25.03.2013.
u 09:54

Pojam potječe od latinske riječi frons, a znači čelni, koji je na pročelju

Na bosanskohercegovačku stranačku scenu stupa nova stranka, Željko Komšić osniva Demokratsku frontu. Riječ fronta ima više značenja. Prema vojnoj terminologiji fronta (front) je bojište, prednja strana rasporeda velike vojne jedinice, kopnene oružane snage u rasporedu te najviša operativna jedinica u ratu. Prema Hrvatskom enciklopedijskom rječniku fronta znači i ratno područje, ratište, pročelje građevine. U politici fronta je tip organiziranja više stranaka (Narodna fronta, na primjer). No, Demokratsku frontu činit će samo jedna stranka.

U vremenskim prognozama često se koristi izraz fronta, a riječ je o graničnoj plohi između dviju zračnih masa. Hladna fronta tip je fronte u sklopu ciklone, u kojoj hladniji zrak nadire prema toplom, popraćen vjetrom, grmljavinom pa i tučom. Topla fronta je tip fronte u kojem topliji zrak nadire prema hladnom, što izaziva slojevite oblake i dugotrajne oborine. Prema Anićevom rječniku frontalan je onaj koji je na pročelju, početni, koji je neposredan, izravan. U Hrvatskoj općoj enciklopediji stoji da je frontalan čeoni, koji je izravno izložen. Postoji frontalni napad, frontalni sudar, ali i frontalni napad riječima, posebno u BiH. Frontaš je vojnik s fronte, a frontaša ima i na političkoj sceni. Frontovac je, primjerice, član Narodne fronte.

Pojam potječe od latinske riječi frons, a znači čelni, koji je na pročelju. Stranke koje su na čelu svojih naroda nikako ne bi smjele biti na začelju!

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?