Vukoja pojašnjava

Što znači... Fol(iranje)

Frano Vukoja
26.01.2013.
u 12:35

Folirant je onaj koji (se) folira, koji se služi folovima. Nesvršeni glagol folirati u žargonu znači lagati, prikazivati stvari drukčijima, izmišljati, odnosno – fulirati.

Svako malo čujemo kako netko nekoga u BiH folira. Jedni foliraju drugima ili trećima i obratno, a mnogi se foliraju i sami. Prema rječnicima, fol u žargonu znači laž, obmana, prijevara, opsjena… Pa čujemo: “Ma, to su samo njegovi folovi!”. Riječ fol znači i tobože, to jest govoriti nešto dobro, a raditi nešto potpuno suprotno od toga. Folirant je onaj koji (se) folira, koji se služi folovima. Nesvršeni glagol folirati u žargonu znači lagati, prikazivati stvari drukčijima, izmišljati, odnosno – fulirati. Folirati znači i udvarati se komu. Pa čujemo kako je neki mladić folirao nekoj djevojci, ili obratno. A tako nešto događa se i na političkoj sceni. Pojam dolazi od talijanske riječi fola, a znači priča, zagonetka. Mnogi često koriste izraz kao fol, u značenju riječi tobože. U Hrvatskom enciklopedijskom rječniku stoji da riječ tobožnji znači to da netko nije onakav kakav se čini da jest, ili se predstavlja, koji nije pravi, koji nije istinit, koji je prividan, lažan. Tobože (tobož) znači lažno, neistinito. Kao na primjer: netko tobož(e) nekome poželi nešto lijepo, a u duši osjeća posve suprotno. Umjesto riječi tobože i fol u običnom razgovoru čujemo i kobajagi. U Anićevom rječniku kratko stoji da riječ kobajagi (bajagi) znači tobože, nije-nego. Previše toga u BiH je fol, tobož, tobože, odnosno kobajagi, bajagi. Oni koji uporno “prodaju“ razne folove, još upornije primaju – autogolove!

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?