Vukoja pojašnjava

Što znači... Filistar(ski)

Frano Vukoja
23.09.2013.
u 11:06

U Hrvatskom enciklopedijskom rječniku stoji da je filistar samozadovoljan čovjek ograničenih pogleda, zatvorena duha prema učenosti, umjetnosti i novostima, malograđanin, licemjer

Ideološki i politički protivnici na bh. javnoj sceni međusobno se „časte“ raznim izrazima. Tako jedan drugoga nepodnošljivo lako nazove filistrom. U Hrvatskom enciklopedijskom rječniku stoji da je filistar samozadovoljan čovjek ograničenih pogleda, zatvorena duha prema učenosti, umjetnosti i novostima, malograđanin, licemjer. Prema Novom rječniku stranih riječi Bratoljuba Klaića, filistar je i čovjek s uskim svakidašnjim i malograđanskim horizontima te licemjernim ponašanjem, „sitna duša“.

U Hrvatskoj općoj enciklopediji stoji: Filistar je čovjek ograničena malograđanskog mentaliteta, uskogrudan, licemjeran i sitničavo uporan u svojim pogledima i postupcima. Filistarski je isto što i malograđanski, tjesnogrudan, duševno ograničen. Hrvatski enciklopedijski rječnik navodi primjer: ponaša se filistarski. Filistarstvo, odnosno filisterija, je malograđanština, tjesnogrudnost, ograničenost, uskost duševnog horizonta.

Prema Hrvatskoj općoj enciklopediji naziv filistar nastao je među njemačkim studentima koji su predstavnike neobrazovanog građanstva, s kojima su često dolazili u sukobe, nazivali Filistejcima. U Novom rječniku stranih riječi Bratoljuba Klaića stoji da su Filistri isto što i Filistejci. Filistejci su pleme podrijetlom iz egejskog područja, po Bibliji s Krete, koji su 1200 godina prije Krista nakon protjerivanja naselili zemlju Kanaana, kasnije nazvana Palestinom. Današnji filistri misle da su bistri, a zapravo – mute!

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?