Vukoja pojašnjava

Što znači... Etnicitet

Frano Vukoja
20.11.2012.
u 11:35

Pojam etnos dolazi od grčke riječi ethnikos, a znači narod

Bosna i Hercegovina u ustavnopravnom pogledu pravi je nonsens, teorija države i prava do Daytonskog sporazuma nije poznavala jedinstvenu državu sastavljenu od jedne federacije (Federacije Bosne i Hercegovine) i jedne republike (Republike Srpske). I federacija i republika same po sebi pojedinačno znače jedinstvenu državu. No, u Bosni i Hercegovini federacija i republika čine dijelove jedinstvene države. Uvaženi politički analitičari rekli su kako je BiH država dvaju entiteta i triju etniciteta. Često i mi koristimo ovaj nonsens koji u sebi ima i elemente humora.

Etnicitet je ukupan sadržaj u vezi s etnosom, sve što se vezuje uz narod i narodnost, odnosno narodnosnost. Etnicitet znači i pripadnost nekoj etničkoj zajednici. Etno je prvi dio riječi koji označava ono što je u vezi s narodnim i narodnošću, nešto što je pučki. Pojam etnos dolazi od grčke riječi ethnikos, a znači narod.

Etnicitet je pojam i u antropološkoj literaturi. Hrvatska opća enciklopedija navodi da je prije pola stoljeća etnicitet postao strateški koncept unutar antropoloških teorija, dijelom kao odgovor na postkolonijalne geopolitičke promjene i valove etničkog oživljavanja u svijetu.

Teorije etniciteta objašnjavaju društvene i političke promjene, oblikovanje identiteta, društvene konflikte, izgradnju nacija, asimilaciju… Dakle, BiH je idealno mjesto za teoretičare etniciteta! A što s onima koji imaju neke svoje - “teorije”!

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?