Vukoja pojašnjava

Što znači... Divide et impera

Frano Vukoja
07.01.2013.
u 09:43

Oko nastanka te parole ima sporenja, a pripisuje se čak i makedonskom kralju Filipu II.

Još u starom Rimu kazano je: Divide et impera! Ta logika vlada i danas u velikom dijelu svijeta pa i kod nas. Divide et impera na latinskom znači: Razdvoji pa vladaj! U komunističkoj Jugoslaviji prevodilo se i kao: Zavadi pa vladaj! Ta politička parola vladala je u rimskom Senatu, a odnosila se na neprijatelje, njome se pojašnjavala politika starog Rima, koja je stvarala neslogu i zavađenost u redovima neprijatelja kako bi se lakše pokorio i tako pokorenim lakše njime vladalo.

Oko nastanka te parole ima sporenja, a pripisuje se čak i makedonskom kralju Filipu II.

U Hrvatskoj općoj enciklopediji stoji da se parola javljala u više oblika. Bila je poznata i kao: Divide ut imperes (Razdvoji kako bi vladao)! Ima zapisa s istim značenjem: Divide ut regnes (Razdvoji kako bi kraljevao)! Francuski kralj Luj XI. znao bi reći: Diviser pour regner (Razdvojiti da bi kraljevao)!

Machiavelli je te parole, maksime, filozofski razradio kao formulu za stvaranje i održavanje vladavine silom. Habsburgovci su u 19. stoljeću bili pravi majstori u primjeni takve političke i državničke doktrine. Ništa bolje nije bilo ni s vlastodršcima s istočne strane. Čini se da je na ovim prostorima politička logika iz poznate parole ostavila duboke korijene i razgranate grane. Netko pokušava zavaditi Hrvate u Bosni i Hercegovini, ali i u čitavom hrvatskom korpusu. Da bi se lakše vladalo njima.

Hrvati trebaju uzvratiti: Ujedinimo se da bismo sami vladali sobom!

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?