Vukoja pojašnjava

Što znači... Deklasificirati

Frano Vukoja
26.09.2013.
u 10:23

Klasa (na latinskom classis znači skupina, razred) je skupina predmeta, pojava ili bića koji imaju jednu ili više zajedničkih osobina, razred

CIA je deklasificirala brojne tajne dokumente vezane uz političku situaciju i rat u BiH i Hrvatskoj u prvoj polovici 90-ih godina prošlog stoljeća. U Hrvatskom enciklopedijskom rječniku stoji da deklasificirati znači otkloniti elemente razvrstanosti po klasama. No, deklasificirati znači i ukloniti oznaku tajnosti, na primjer, s nekog dokumenta. Deklasificirati je nešto što je suprotno od klasificirati. Prema Hrvatskoj općoj enciklopediji, klasifikacija je podjela, razvrstavanje, razredba ljudi, predmeta, pojmova, rezultata, zgoditaka, ocjenjivanja i slično na vrste, tipove, rodove, skupine, razrede. Klasificira se prema određenim načelima ili kriterijima (po abecedi, prema tematici ili sadržaju, kronološki itd.) ovisno o predmetu i svrsi. Prema Novom rječniku stranih riječi Bratoljuba Klaića, klasifikacija znači i školsko ocjenjivanje napretka i vladanja učenika. U Hrvatskoj općoj enciklopediji stoji da riječ klasifikacija dolazi od pojmova klasa i fikacija. Klasa (na latinskom classis znači skupina, razred) je skupina predmeta, pojava ili bića koji imaju jednu ili više zajedničkih osobina, razred. Fikacija je drugi dio složenice koji označuje rad, činjenje, stvaranje, nastojanje (facio, facere, feci, factum znači činiti, raditi). CIA je deklasificirala brojne dokumente koji su vezani uz političku zbilju na prostoru bivše Jugoslavije u prvoj polovici 90-ih godina prošloga stoljeća, a neki bi te dokumente najradije diskvalificirali!

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?