Vukoja pojašnjava

Što znači... Background

Frano Vukoja
19.08.2013.
u 09:53

U rječniku stranih riječi Bratoljuba Klaića background u džez-glazbi je ansambl puhača i udaraljki, koji prati svirku solista

Za jednog političara kažu kako ima izvrsne sposobnosti, ali loš background, a za drugog će reći kako ga ne krase neke osobite sposobnosti, ali visoko kotira jer ima dobar background. Ta engleska riječ u hrvatskom prijevodu je pozadina, podloga, a piše se često i fonetski - bekgraund. U Anić-Goldsteinovom Rječniku stoji da je background površina ili prostor na kojem se predmeti ili pojave ili vide ili predstavljaju; pozadina. Background je obitelj iz koje netko potječe, njegova izobrazba, društveno i nacionalno podrijetlo; ono što čini svjetonazor čovjeka kao društvenog bića. U sociologiji background je društveno, povijesno i ostalo okruženje koje objašnjava neki događaj ili situaciju. U Rječniku navodi se primjer: background svih tih događaja je nejasan. Puno toga u BiH i oko nje više je nego delikatno s obzirom na povijesne okolnosti i ukupnu tranziciju. Background u glazbi je sve što je smješteno u drugi plan i služi kako podloga za solističku izvedbu, bilo pjevačku ili instrumentalnu. U rječniku stranih riječi Bratoljuba Klaića background u džez-glazbi je ansambl puhača i udaraljki, koji prati svirku solista. Background je i zvučna kulisa, ozvučenje događaja na pozornici. U slikarstvu background je osnovna boja slike, a u informatici područje izvan aktivnog prozora računala. Pojedinci na bosanskohercegovačkoj političkoj sceni nemaju naročito dobar background, ali zato imaju odličan – backhand!

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?