STAV DVA HDZ-a

Što prije organizirati sastanak stranaka iz Federacije

covic
VL FOTO
07.10.2013.
u 12:08

HDZ BIH i HDZ 1990 smatraju nužnim organiziranje žurnog sastanka stranaka iz Federacije BiH na kojem bi se trebalo doći do usuglašenih i općeprihvatljivih rješenja u izboru članova Predsjedništva BIH iz Federacije BiH

 

 

Izaslanstva HDZ-a BiH i HDZ-a 1990, predvođena predsjednicima stranaka prof. dr. Draganom Čovićem i Martinom Ragužem, održala su danas, u Domu HDZ BiH u Mostaru međustranački sastanak. Na sastanku je bilo riječi o provedbi odluke suda u Strasbourgu te međusobnim odnosima dvije stranke. Na sastanku se razgovaralo o svim dosadašnjim prezentiranim modelima provedbe presude Suda u Strasbourgu.

Provodeći potpisani sporazum iz Bruxellesa  1. 10. 2013. godine kao i princip da jedan konstitutivni narod ne može drugom birati njegove predstavnike, HDZ BiH i HDZ 1990 predlažu ZAJEDNIČKI USUGLAŠENI model  - „Model minimalne multietničke potpore“, koji predstavlja kombinaciju većinskog i elektorskog modela izbora članova Predsjedništva BiH iz Federacije BiH.

Ovaj model trebao bi biti općeprihvatljiv svim stranama u BiH, jer osigurava provedbu svih principa potpisanih u Bruxellesu, te pruža nadu BiH da može nastaviti svoj euroatlantski put, i sprječava izolaciju BiH koja bi bila posljedica nepostizanja dogovora na predstojećem sastanku u Bruxellesu. HDZ BIH i HDZ 1990 ostaju otvoreni i za sve druge prijedloge i modele izbora članova Predsjedništva BiH koji su na tragu principa potpisanog sporazuma u Bruxellesu 1. listopada 2013. godine.

Zbog poštivanja preuzetih obveza i rokova iz Bruxellesa, HDZ BIH i HDZ 1990 smatraju nužnim organiziranje žurnog sastanka stranaka iz Federacije BiH na kojem bi se trebalo doći do usuglašenih i općeprihvatljivih rješenja u izboru članova Predsjedništva BIH iz Federacije BiH.

Na sastanku se razgovaralo i o međusobnim odnosima dvaju stranaka na svim  razinama, te je zaključeno kako će se 28. listopada u Mostaru održati zajednički sastanak vodstava dvaju stranaka, na kojem će se analizirati međusobni odnosi, s ciljem unaprjeđenja međusobne suradnje na svim razinama. U izaslanstvu HDZ BIH bili su: predsjednik prof. dr. Dragan Čović, dopredsjednici Borjana Krišto  i Marinko Čavara, te glavni tajnik HDZ BiH Vlado Džoić. U izaslanstvu HDZ 1990 bili su: predsjednik Martin Raguž, zamjenik predsjednika Rudo Vidović, predsjednik Središnjeg odbora Nediljko Rimac, te glavni tajnik HDZ 1990 Josip Merdžo.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?