MOSTARSKO PROLJEĆE

Stiglo još jedno proljeće umjetnosti i kulture

Matica
Stojan Lasić
21.04.2013.
u 11:01

Već dugi niz godina u Mostaru, gradu mostova, gradi jedan novi most, možda čak i najljepši, a to je most kulture

Predstojnica Državnog ureda za Hrvate izvan RH mr. sc. Daria Krstičević, inače visoka pokroviteljica manifestacije, svečano je otvorila jubilarno Mostarsko proljeće – 15. Dane Matice hrvatske u Mostaru.

Svečanost otvorenja

Svečanost je priređena u Galeriji kraljice Katarine u Mostaru. Prigodom otvaranja, mr. sc. Krstičević je kazala: “Ovaj festival već dugi niz godina u Mostaru, gradu mostova, gradi jedan novi most, možda čak i najljepši, a to je most kulture, umjetnosti, dijaloga i tolerancije, koji već dugi niz godina povezuje države, narode i ljude. Čestitam Matici hrvatskoj Mostar te ovom prigodom izražavam zadovoljstvo što je Državni ured za Hrvate izvan BiH visoki pokrovitelj ove manifestacije. Predsjednik Matice hrvatske Mostar Josip Muselimović u svome je obraćanju podsjetio na sva prethodna Mostarska proljeća rekavši kako je Matica hrvatska u 14 dosadašnjih godina organizirala više od 600 različitih kazališnih, glazbenih, likovnih, dječjih i književnih programa.

Hvala svima koji su sve ove godine bili uz nas i koji nam pružaju potporu. Nadamo se da će i ovo Mostarsko proljeće zasjati istim sjajem kao što je to bilo dosadašnjih godina. Prigodom svečanosti otvaranja otvorena je i izložba Umjetničke galerije BiH, realizirana u suradnji s Galerijom Martino iz Mostara – Retrospectrum. Autorica postava je kustosica Umjetničke galerije BiH Ivana Udovičić, a o postavu je govorio akademik Vladimir Premec. Izložbu Retrospectrum otvorio je predsjedatelj Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda. Inače, otvorenju jubilarnih Dana Matice nazočili su, između ostalih, predsjednik i potpredsjednik Matice hrvatske Igor Zidić i Stjepan Sučić. Na otvaranju jubilarnog Mostarskog proljeća dodijeljena je i Kristalna matica i Zlatna povelja s imenom maestra Vjekoslava Šuteja dugogodišnjem članu Festivalskog vijeća Mostarskog proljeća, ministru kulture Sarajevske županije i prvaku Opere NP Sarajevo Ivici Šariću. Priznanja Šariću uručio je potpredsjednik MH Mostar prim.dr. Slavko Musa. Nakon otvaranja, u velikoj dvorani Kosače publika je mogla uživati u klapskoj pjesmi – najboljim klapama s Festivala dalmatinskih klapa Omiš.

Klape iz Dalmacije

Ovo je već deseta godina zaredom da se klapaši iz Dalmacije u svojim glazbenim brodicama spuštaju na Neretvu. Nastupile su klape Mriža iz Splita, More iz Šibenika, Čuvite sa Šolte, te dvije domaće – Signum iz Čapljine i Drača iz Mostara. Zanimljivo je da su se i Drača i Signum i ove godine ponovno plasirale na ovaj prestižni festival dalmatinske klapske pjesme. Gost večeri bio je Đani Stipaničev koji je razgalio mostarsku publiku izvedbom najvećih klapskih hitova. Inače, pokrovitelj svečanosti otvaranja bila je Vlada HN županije na čelu s predsjednikom Denisom Lasićem, a generalni sponzor HT Eronet. Večer je prenosila BHT.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?