Elektroprivreda

Štedi se preko leđa radnika, uprava sebi digla plaće 10%

Elektroprivreda
15.11.2012.
u 09:50

Sindikat upozorava javnost na sustavno uništavanje poduzeća od uprave

Sindikat djelatnika zaposlenih u JP EP HZ HB nezadovoljan je ponašanjem uprave ovog poduzeća koja ne uvažava njihove zahtjeve, a mjere štednje koje donose lome se isključivo preko leđa običnih radnika, dok se menadžerske plaće, kako tvrde u svom priopćenju, ne diraju. “Na održanoj 20. sjednici predsjedništva NSU EP HZ HB se raspravljalo o našem prijedlogu za povećanje bruto satnice u iznosu od 4,63 koju smo predložili u skladu s člankom 39. kolektivnog ugovora elektroprivredne djelatnosti u Federaciji BiH i obveze poslodavca da vrši usklađivanje najniže neto satnice s povećanjem troškova života. Na naš dopis pod brojem: 690/12, od 8. 10. 2012. godine do danas nismo dobiti nikakav odgovor izuzev što je uprava društva isplatila plaću za mjesec rujan po obračunu 4,20, što je za pet posto manja u bruto iznosu za svakog zaposlenika JP EP HZ HB d.d. Mostar izuzev “menadžera”, koji za svoj mukotrpan rad dobivaju plaću bez umanjenja, stoji u priopćenju sindikata ovog poduzeća. Oni nadalje navode kako ovom prigodom žele ‘upoznati čitavo sindikalno članstvo i ostale zaposlenike JP EP HZ HB d.d. Mostar kako i na koji način se upravlja ovim poduzećem i kako se odnosi prema zajedničkim, sredstvima te kako se vrši preraspodjela novca namijenjenog za plaće zaposlenika, a koja je povjerena trenutnoj upravi društva. “Naime, u kalendarskoj godini kad se bilježe veliki gubici u poslovanju, uprava društva je morala donijeti odgovarajuće mjere štednje. U tu svrhu je imenovano povjerenstvo početkom godine 4. 1. 2012. godine, koje je trebalo predložiti mjere ušteda u poslovanju kako bi se smanjili nepotrebni troškovi. Nije nam poznato da se ovo povjerenstvo ijednom sastajalo po ovim pitanjima, ali sadašnja uprava društva je jedino revna, jedinstvena i složna kada treba smanjiti plaće zaposlenicima, a što su i učinili bez znanja ili objašnjenja prema ovom sindikatu”, nezadovoljni su u Sindikatu.

Ogorčeni su, kako navode, i zbog sljedećeg: “Osim svega navedenog, u mjesecu lipnju 2012. godine (kad su znali da poduzeće posluje s gubitkom od 31 milijun konvertibilnih maraka) uprava društva traži povećanje svojih plaća u iznosu od 19 posto i dobivaju od resornog ministra suglasnost za povećanje od 10 posto, što do danas i primaju”.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?