ŽZH

Status njegovatelja za roditelje teških invalida

invalidi
VL FOTO
30.03.2012.
u 10:10

Bolesna djeca nemaju nikakav status, oni se za to ne mogu izboriti, ne znaju ni tražiti. Oni ne mogu prosvjedovati, izići na ulicu, nemaju kritičnu masu, nemaju nikavog “oružja” u ruci, oni su na savjesti i milosti vladajućih struktura.

Predsjednica Udruge osoba s invaliditetom Zapadnohercegovačke županije Zora Mikulić krenula je s jasnim i konkretnim prijedlogom: da se roditeljima djece s teškim invaliditetom da status njegovatelja, te da tako mjesečno dobivaju barem 500 maraka. Naravno da je za to potrebno donijeti zakon, zapravo izmijeniti postojeći Zakon o socijalnoj zaštiti.

“Obijanje” pragova

“Odavno razmišljam o tomu, a čvrsto sam odlučila da ću dati sve od sebe kako bi se to realiziralo jedan dan. Vidjela sam majku s teško bolesnim djetetom, koja se pored teške bolesti djeteta mora boriti i za golu egzistenciju, za preživljavanje. Majka ne može raditi, djetetu trebaju i lijekovi i stalna briga, što bi se reklo i 24 sata dnevno. Podnijela je zahtjev u općini, a ‘obijala’ je i druge pragove. Teško ide ta administracija, a možete misliti kako je majci? Nema nikakvu zaštitu i mi smo se angažirali i osobno prikupljali sredstva. 
Takvi i slični primjeri skoro svakodnevno kucaju na naša vrata. Jedino što možemo jest da ih saslušamo i popričamo s njima. 
Mogu vam reći kako na taj način mnoge barem utješimo”, rekla je gospođa Mikulić.

U Udruzi smatraju da bi prijedlog o sadržaju novog zakona trebao početi baš od udruga. Pri županiji je osnovano povjerenstvo, čija je predsjednica Mikulić.

U nemilosti struktura

Bolesna djeca nemaju nikakav status, oni se za to ne mogu izboriti, ne znaju ni tražiti. Bolesne djece i njihovih roditelja se nitko ne boji. Oni ne mogu prosvjedovati, izići na ulicu, nemaju kritičnu masu, nemaju nikavog “oružja” u ruci, oni su na savjesti i milosti vladajućih struktura.

“Zasad se upoznajemo s rješenjima koja se primjenjuju u svijetu. To je na zapadu dobro riješeno. Hrvatska takvim roditeljima mjesečno daje 2500 kuna. Republika Srbija će uskoro imati takav zakon, zasad imaju status osobnog asistenta. Mi smo krenuli”, tvrdi predsjednica Mikulić.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?