RODERICK MOORE

Stanje u Mostaru je opasno, ali nećemo nametnuti rješenje

Roderick Moore
31.01.2013.
u 09:20

Balans krivnje OHR jednaku odgovornost za sadašnje stanje i nemogućnost dogovora vidi između vodećih stranaka, SDA i HDZ-a BiH

Zamjenik visokog međunarodnog predstavnika u BiH Roderick Moore ocijenio je da je situacija u Mostaru opasna zbog političke krize koja je nedavno kulminirala podmetanjem eksploziva, ističući da OHR neće nametnuti promjene Statuta zbog čega jedino u BiH nisu održani općinski izbori u listopadu prošle godine.

80 sastanaka

“Situacija je vrlo opasna u Mostaru, vidjeli smo podmetanje bombi, čuli smo da su se neke obitelji iselile s bulevara”. rekao je Moore na briefingu s novinarima nakon dvodnevnog posjeta Mostaru. Američki diplomat je razgovarao s predstavnicima političkih stranaka oko promjene Statuta ovoga grada i s lokalnim muftijom Seidom ef. Smajkićem. 
Tijekom 80 sastanaka koje od sredine prošle godine vodi OHR s predstavnicima osam političkih stranaka koje sudjeluju u radu Gradskog vijeća Mostara nije postignut dogovor oko promjene Statuta Mostara koji je Ustavni sud BiH proglasio neustavnim zbog kršenja odredbi o proporcionalnom biranju vijećnika na što su se žalile hrvatske političke stranke. Zbog osporenog Statuta u Mostaru nisu održani lokalni izbori prošle godine.

Zamjenik visokog predstavnika odbio je mogućnost nametanja rješenja za Mostar rekavši da je to stajalište Vijeća za provedbu mira (PIC) koje nadzire provedbu Daytonskog mirovnoga sporazuma za BiH.

Nisu sporni prijedlozi

“Mi ne želimo to nametati. Nijedna zemlja članica se ne zalaže da se nametne rješenje”, rekao je Moon. Po njegovim riječima dvije najveće hrvatske i bošnjačke stranke, HDZ BiH i Stranka demokratske akcije su glavni problem što nije došlo do približavanja stajališta oko provedbe presude Ustavnoga suda BiH jer ne žele pristati na kompromisna rješenja. Objasnio je da prijedlozi HDZ-a BiH i SDA nisu protivni presudi Ustavnog suda BiH.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?