teško u dijaspori

Stanimirović: Srpska vlast malo mari za Srbe u Hrvatskoj

\'SLAVONIJA  28.01.2008. VUKOVAR - Vojislav Stanimirovic, predsjednik SDSS-a i saborski zastupnik  BRANIMIR BRADARIC\'
Branimir Bradarić/VLM/PIXSELL
12.06.2013.
u 11:07

Srbi u Hrvatskoj će se, bez kontinuirane i strateški osmišljene potpore Srbije, neminovno utopiti u duboko more asimilacije, smatra Stanimirović

Predsjednik SDSS-a, Vojislav Stanimirović u beogradskim Večernjim novostima požalio se kako srpska vlast, ova i prethodna, malo mari za Srbe u Hrvatskoj i dodaje kako se srpska dijaspora u Hrvatskoj "bez kontinuirane i strateški osmišljene potpore Srbije neminovno utapa u duboko more asimilacije", podsjećajući kako se to već dogodilo Srbima u Mađarskoj, "gdje ih nema više od 3000". 

On drži kako će Hrvatska "od 1. srpnja pod pritiskom Europske unije morati ispoštovati obaveze prema svojim državljanima Srbima koji predstavljaju najbrojniju nacionalnu manjinu". - Na tom putu očekujemo i značajnu potporu matične države Srbije. Mi u Hrvatskoj pravi oslonac nismo imali u prethodnoj, Tadićevoj vlasti. Svi naši susreti bili su mahom protokolarni. A s predstavnicima nove vladajuće koalicije u Srbiji još nismo uspjeli uspostaviti idealnu komunikaciju - kaže Stanimirović dodajući kako su Tadićevoj vlasti "bili previše naglašena nacionalna opcija i prve dvije godine njihove vladavine za njih doslovno nismo postojali". Razlog slabe komunikacije Srba iz Hrvastke s matičnom državnom je možda u tome, mudruje Stanimirović u Novostima, što službeni Beograd ne želi "prihvatiti činjenicu da je SDSS i dalje najjača srpska politička opcija u Hrvatskoj". 

Požalio se u beogradskom dnevniku kako je "nakon gašenja Republike Srpske Krajine bilo 3500 kuća i drugih objekata" koje je hrvatska vlast dodijelila doseljenicima iz BiH te istaknuo kako se "srpske kuće i institucije kulturnog naslijeđa znatno sporije obnavljaju nego imovina većinskog naroda". Na pitanje hoće li ćirilica dobiti "zeleno svjetlo" u Hrvatskoj, Stanimirović kaže kako se to mora dogoditi, jer, tvrdi, nema izbora - ili provesti postojeći zakon ili ga mijenjati. - Nonsens je da na ulazima u naselja stoje dvojezični napisi na drugim manjinskim jezicima, a da takvih natpisa nema samo u mjestima gdje su Srbi u većini - kaže bivši gradonačelnik okupiranog Vukovara i direktor bolnice "Sv. Sava" u Vukovaru.

Zamjerio je vlastima u Hrvatskoj što još ni jednu "srpsku školu" nije službeno registrirala iako se "naše svjedodžbe prešutno priznaju u Hrvatskoj i Srbiji". - Ali kada bi netko službeno provjeravao, to su diplome neregistranih škola. Vlast izbjegava registraciju jer bismo u tom slučaju mi imali pravo zapošljavati isključivo nastavnike srpske nacionalnosti - zaključuje Stanimirović.

>>Stanimiroviću Srbija za kuću u Vukovaru dala stan u Beogradu

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?