Kontrole i u BiH

Staklo u kašicama, a dječja hrana na dodatnoj analizi

Bebivita
20.09.2013.
u 09:37

Hrvatska povlači s tržišta kašice proizvođača u kojima je nađeno staklo

Na tržištu je ponovno opasna hrana za djecu koja može uzrokovati ozbiljne zdravstvene posljedice kod najmlađe populacije. Naime, ponovno su se pojavile dječje kašice koje sadrže komadiće stakla. Ovoga puta radi se o Bebivita mliječnim kašicama od griza za dojenčad nakon navršenog 6. mjeseca. Neispravni uzorci, odnosno uzorci s komadićima stakla, pronađeni su na tržištu u Austriji i Njemačkoj zbog čega ih distributer Müller povlači i iz svojih trgovina u Hrvatskoj.

Inspekcije na terenu

Iako nije poznato je li proizvod na tržištu BiH, Agencija za sigurnost hrane je uputila akt nadležnim inspekcijskim službama zbog utvrđivanja eventualnog prisustva ovog proizvoda u BiH. “Ministarstvo poljoprivrede kao nacionalna kontakt točka za sustav brzog uzbunjivanja za hranu i hranu za životinje (HR RASFF) obavještava potrošače o opozivu predmetnog proizvoda. Riječ je o proizvodu Bebivita Milchbrei Grieß 600g/Bebivita prerađena hrana na bazi žitarica – mliječna kašica od griza za dojenčad nakon navršenog 6. mjeseca (MAN 751434), oznake šarže: 140790, roka trajanja do 30. 9. 2014., objavilo je Ministarstvo poljoprivrede”, stoji na službenoj stranici Hrvatske agencije za hranu. Uz dječje kašice, na tržištu Hrvatske se nalazi i dječja hrana Frutolino, koja se također trenutno povlači s tržišta dok se ne naprave dodatne kontrole. Kako smo doznali iz Podravke, koja proizvodi ovu dječju hranu ,interno je zatražena kontrola, odnosno dodatno ispitivanje ove hrane za djecu, te će se ista povući s polica trgovina dok ne dođu rezultati analiza. Riječ je o seriji proizvoda 22052013, kontrolnog broja 0909. “Zbog mjera predostrožnosti i vršenja dodatnih analiza proizvoda, Podravka je na preporuku Sanitarnog inspektorata donijela odluku o privremenom povlačenju proizvoda Lino Frutolino 200 g, serije 22052013, kontrolnog broja 0909, upotrebljivom do 22. 5. 2014. koji je distribuiran isključivo na hrvatskom tržištu”, naveli su iz Podravke.

Sustav sigurnosti

Nadalje navode kako je Podravkin laboratorij za kontrolu kvalitete utvrdio kako je proizvod u potpunosti ispravan, što je potvrdila i neovisna analiza u akreditiranom vanjskom laboratoriju, i to na više uzoraka iste serije, Podravka je sukladno svojoj politici sustava sigurnosti hrane i kvalitete odlučila privremeno povući proizvod spomenute serije kako bi napravila dodatne analize i potvrdila ispravnost navedenog proizvoda. I kada je u pitanju ovaj proizvod, iz Agencije za sigurnost hrane u BiH su naveli kako su uputili akt prema nadležnim inspekcijskim tijelima zbog mogućeg prisustva proizvoda na tržištu Bosne i Hercegovine.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?