reakcije

Srpski analitičari: Kosovo i EU je nerealna izborna retorika

\'Serbia\'s Minister of Foreign Affaires Vuk Jeremic answers to journalists\' questions during a news conference at the Cernin\'s Palace in Prague, Czech Republic, on Friday, Nov. 14, 2008. (AP Photo/
Pixsell
26.04.2012.
u 10:49

Bojan al Pinto Brkić ocjenjuje kako "pozicija Bruxellesa i stav međunarodne zajednice povodom održavanja srpskih izbora na Kosovu svjedoče da Srbija nije poduzela dovoljno diplomatskih koraka za stabilizaciju situacije na Kosovu"

Beogradski politički analitičari su izjavu šefa srpske diplomacije Vuka Jeremića kako će diplomatski prioriteti Beograda biti Kosovo i Europska unija, ocjenili nerealnim i "recikliranjem starih ideja za izbore" i sumnjaju da će ostati u stvarnosti nakon izbora, javlja agencija Beta, a prenose brojni mediji u Srbiji.

- Političari se u predizbornoj kampaniji radije okreću starim idejama nego što se opredeljuju za rizike i velike zaokrete u politici. Očito je kako nema novih ideja, situacija je predizborna, tako da nikakvi novi rizici ne dolaze u obzir i jednostavno se ponavlja ono što se ponavljalo i do sada - kaže vanjskopolitički analitičar Vatroslav Vekarić dodajući kako političari uoči izbora govore ono za što misle da će većina građana odobravati iako znaju kako će nakon izbora priča i o Kosovu i EU "krenuti u racionalnijem smjeru".

Bojan al Pinto Brkić iz Foruma za međunarodne odnose ocjenjuje kako "pozicija Bruxellesa i stav međunarodne zajednice povodom održavanja srpskih izbora na Kosovu svjedoče da Srbija nije poduzela dovoljno diplomatskih koraka za stabilizaciju situacije na Kosovu", a EU kao posrednik u postizanju sporazuma Beograda i Prištine, "očekuje od Beograda dodatni napor da se ti sporazumi i primjene". Za njega je znakovito što Njemačka i Austrija šalju dodatne vojne sange KFOR-a na Kosovo kao potporu stabilnosti u trenutku održavanja srpskih parlamentarnih i predsjedničkih izbora, "što upućuje na dojam da se Srbija na neki način vidi kao prijetnja stabilnosti Kosova".

- Ako Srbija misli svojim diplomatskim akcijama kakve za sada vodi, unaprijediti situaciju na Kosovu i svoje europske integracije, onda mislim da je netko u velikoj zabludi. Vjerojatno će u nekom trenutku i obrambeni smjer Srbije sve više ovisiti od odnosa s NATO-om, a možda čak bude riječi i o članstvu Srbije u toj asocijaciji, tako da ustrajanje na nekom protivljenju bilo Europskoj uniji bilo NATO-u u vezi s Kosovom u dugoročnoj perspektivi djeluje jako nevjerojatno - kaže Brkić.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?