PROVOKACIJA

Srbima i Hrvatima domovine su Srbija i Hrvatska

Poglavar Islamske zajednice u BiH Mustafa Cerić
PATRIK MACEK
30.09.2011.
u 09:05

Iz Rijaseta sa sjetom govore da BiH nema punopravno članstvo u Organizaciji islamske konferencije (OIK) a što praktično ne može za sada biti jer nije jedino sastavljena od Bošnjaka muslimanske vjeroispovijedi

Uprava Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini je, reagirajući na gostovanje beogradskog muftije u programu državne televizije, iznio niz u najmanju ruku neprihvatljivih ocjena prema druga dva naroda u svojatanju Bosne i Hercegovine. 
Tako se u priopćenju Rijaseta (uprave) Hrvati i Srbi predstavljaju manjinama o kojima se skrbi Zagreb, odnosno Beograd, da bi istodobno BiH trebala biti matična zemlja samo Bošnjacima. 
“Zar BiH nije matična zemlja Bošnjaka koja bi se po Ustavu morala brinuti o manjinskim pravima Bošnjaka u svim državama u regiji i u svijetu. Svi narodi na Balkanu imaju matičnu zemlju, tj. državu koja se po svom ustavu obvezala, na temelju međunarodnog prava, bdjeti nad pravima manjinske zajednice svog naroda u susjednoj ili nekoj drugoj državi”, navodi se u reagiranju Rijaseta.

Nastavlja se s usporedbom prema Hrvatima i Srbima u BiH koji, međutim, nisu manjina u ovoj zemlji nego konstitutivan narod kao i ‘matični’ Bošnjaci. 
“To imaju Hrvati u Bosni i Hercegovini, Srbiji i Kosovu od Hrvatske, to imaju Srbi u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj i Albaniji od Srbije, to imaju Mađari u Srbiji i Hrvatskoj od Mađarske. Samo su Bošnjaci ostavljeni sami sebi na Balkanu, bez ičije ustavne, odnosno institucionalne brige o njihovim nacionalnim, kulturnim i jezičnim potrebama. Bošnjaci moraju ozbiljno razmotriti ova pitanja i shvatiti da im Islamska zajednica nije dovoljna za njihov opstanak i napredak. Bošnjacima je potrebna organizirana država i državna briga”, ističe se u provokativnom priopćenju.

Pri tome se otkrivaju i pritajene političke ambicije ove institucije te se postavljaju pitanja prava Bošnjaka da imaju sposobne i jake nacionalne institucije, pravo na ljubav i brigu za državu Bosnu i Hercegovinu kao “svoj jedini matični i nacionalni okvir”.

Komentara 17

NV
nvuci15
10:46 30.09.2011.

Ovo je još jedan pokazatelj da se Hrvati moraju pripazit.Kao da se ne zna od kud oni pripadaju,i ova izjava doprinosi miru u BIH.

FA
faxfax
12:37 30.09.2011.

Pa kretencino jedna muftijska imate tursku kao svoju maticnu drzavu zasto se ne iselite tamo,bili bi svoji medju svojima i svi sretni...

CL
cleuna
10:08 30.09.2011.

Muslimani u BiH su većinom potomci nasilno poturčenih Hrvata i Srba za vrijeme Turske vlasti,samo što to Mustafa Cerić nikako da prizna.Jer,gdje bi to oni uzeli u obzir činjenice,kao uostalom i aktualna Bošnjačka politika koja misli da BiH pripada isključivo muslimanima.Ali povijest je nemilosrdna,sviđalo se to nekome ili ne.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?