proces

Srbija pripremila protutužbu protiv Hrvatske za genocid

\'15.07.2011., Vlada RH, trg svetog Marka 4, Zagreb - Dolazak koalicijskih partnera i vladajuce stranke HDZ-a na temu datuma izbora. Milorad Pupovac. Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL\'
Sanjin Strukić/Pixsell
27.09.2011.
u 09:30

Odgovor Srbije sastoji se iz dva dijela - u prvom se pobijaju navodi iz hrvatskog podneska na našu protutužbu, a u drugom je dopunjena ranije iznešena argumentacija Beograda da je nad Srbima počinjen genocid.

BEOGRAD - Službeni Beograd nije uznemirila najava hrvatske premijerke Jadranke Kosor kako Zagreb ne namjerava povuči tužbu za genocid protiv Srbije i iako je Srbija i dalje spremna pregovarati o izvansudskoj nagodbi, odnosno o međusobnom povlačenju tužbi, paralelno s tim, naš pravni tim se priprema za nastavak procesa ispred Međunarodnim sudom pravde u Haagu, pišu današnje Večernje novosti dodajući kako srbijanski stručnjaci drže kako nepravomoćna presuda Gotovini i Markaču "ide nama u prilog".

Detaljan podnesak Srbije u kojemu se taksativno pobijaju hrvatski argumenti na našu protutužbu za genocid je gotov i bit će dostavljen Međunarodnom sudu pravde u Haagu u predviđenom roku, do 4. studenog, doznaju Novosti u Vladi. Odgovor Srbije sastoji se iz dva dijela - u prvom se pobijaju navodi iz hrvatskog podneska na našu protutužbu, a u drugom je dopunjena ranije iznešena argumentacija Beograda da je nad Srbima počinjen genocid.

- Sva sporna pitanja sa susjedima treba riješiti dogovorom i na miran način, ali imajući u vidu interese Srbije. Mislimo da je međusobno povlačenje tužbi najbolji put, ali će ponašanje naše Vlade zavisiti od konkretnih poteza Hrvatske. U svakom slučaju, ovo pitanje ne treba politizirati u predizbornim kampanjama - kaže Slobodan Homen, državni tajnik u Ministarstvu pravosuđa Srbije, a Milorad Pupovac, saborski zastupnik i predsjednik Srpskog nacionalnog vijeća podsjeća kako "EU šalje jasne poruke da će Hrvatska teško završiti europski proces s otvorenim pitanjem tužbi i granica".

- To će morati riješi prije ulaska Hrvatske u EU, a jedini put je izvansudska nagodba - kaže Pupovac.

Izjavu Jadranke Kosor Pupovac djelimice opravdava predizbornom retorikom, ali upozorava kako će "tvrdoglav stav vlade u Zagrebu dodatno zakomplicirati teško uspostavljene odnose između Srbije i Hrvatske".

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Komentara 1

Avatar guten_tag
guten_tag
16:23 27.09.2011.

ne talasaj milorade , koga zanima što misli mala agresorska srbijica bez kosova i metohije . oni su okruženi sa svih strana onima koje su napali , progonili , ubijali , pljačkali njihovu imovinu i sad traže neku pravdu . mene zabrinjava što ovakvi troše hrvatski novac za spomenike onima koji su hrvate ubijali samo zato što su hrvati i nikad nisu kažnjeni već su poslije \"oslobođenja \" nastavili svoj krvavi pir . i ne samo to već su sve to ponovili 1991 i tada su nas \"oslobađali\" , porušili trećinu hrvatske i prognali stanovništvo , imovinu opljačkali a one koji nisu mogli pobjeći pobili . laž koju su guslari poslije ww2 pokušali nametnuti kao istinu je raskrinkana svjedočenjem i dokumentima . zaključak u laži su kratke noge .

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?