Ništa od dogovora

Srbija odbila prodati Hrvatskoj vojni zrakoplov "Jastreb"

jastreb
Ministarstvo obrane Srbije
22.09.2012.
u 11:38

Zrakoplov bi se nabavio po cijeni od 70 tisuća američkih dolara, za hrvatsku vojsku, a riječ je o svojevrsnom "oldtimeru" među letjelicama

Mjerodavno ministarstvo Vlade Srbije odbilo je izdati dozvolu za prodaju rashodovanog borbenog zrakoplova jugoslavenske proizvodnje "Jastreb" za potrebe Hrvatske vojske i prema navodima Godišnjeg izvešća o realizaciji vanjskotrgvinskog prometa kontrolirane robe za 2010., zrakoplov nije izvezen u Hrvatsku "zbog nepotpune dokumentacije podnositelja zahtjeva", javlja agencija Beta, a prenose važniji mediji u Srbiji.

U izvješću se navodi kako je riječ o zrakoplovu dvosjedu verzije Jastreba (NJ-21), bila je planirana nabavka jedne letjelice po cijeni od 70. 000 američkih dolara, a krajnji korisnik trebala je biti Hrvatska vojska. Vojni analitičar Aleksandar Radić pojašnjava kako se radi o zrakoplovu koji bi se mogao vratiti u letno stanje, ali ne može svrhovito služiti u obuci vojnih pilota.

- U pitanju je zrakoplov koji se 2012. može svrstati u klasu oldtimera i koji bi se prije mogao koristiti na aeromitinzima, za sportsko letenje ili iznajmljivanje, nego u vojne svrhe - kaže Radić.
Beta podsjeća kako je "Jastreb" projektiran u "Vazduhoplovno-tehničkom institutu" u Žarkovu sredinom 60-ih za borbene zadatke potpore snagama na zemlji, kao jednosjeda verzija školsko-borbenog zrakoplova Galeb G-2 i "ukupno je proizvedeno 208 letjelica svih verzija za popunu postrojbi Ratnog zrakoplovstva Jugoslavije, ali je jedan broj izvezen i u Libiju i Zambiju".

U izvješću Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja koje je zaduženo za izdavanje dozvola za trgovinu naoružanjem i vojnom opremom, navodi se kako je Srbija izvezla naoružanje i vojnu opremu u 56 država, a dozvole nisu izdane samo u tri slučaja - osim zrakoplova za Hrvatsku, iz istog razloga zabranjen je izvoz 50 dalekometnih pušaka M-93 "Crna strijela" s optičkim nišanom i opremom za Jordan i 4 000 zaštitnih balističkih prsluka za Švedsku.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?