Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Svijet

Srbija i Bosna i Hercegovina u opasnosti, Hrvatska "na granici"

Magazin Foreign Policy, u suradnju sa Fondom za mir, od 2005. godine redovito objavljuje listu stabilnih i nestabilnih zemalja uzimajući u obzir 12 parametara.
03. kolovoza 2010. u 08:30 0 komentara 1 prikaza
Coriolanus
Foto: 30nijnas.com

Prema klasifikaciji američkog magazina za vanjsku politiku Foreign Policya, izvršenoj na temelju 12 kriterija, Srbija  i Bosna i Hercegovina nalaze se u grupi država "u opasnosti", dok je Hrvatska korak ispred i nalazi se u grupi "graničnih" zemalja.

Ugrožene velesile

Većina država Europske unije u kategoriji je stabilnih, a tu su i Japan i Sjedinjene Američke Države. Zanimljivo je da se velesile Kina i Rusija nalaze na listi država "u opasnosti". Foreign Policy, u suradnji sa Fondom za mir, od 2005. godine redovito rangira države uzimajući u obzir 12 parametara - od odljeva stanovništva i ekonomske situacije pa do stanja ljudskih prava i sveukupnih prijetnji po sigurnost.

Europa prednjači

Ove godine analizirano je 177 zemalja. Zemlje su razvrstane u pet kategorija - kritične, u opasnosti, granične, stabilne i najstabilnije.

Najstabilnije zemlje na svijetu su skandinavske države - Norveška na prvom mjestu, zatim Finska i Švedska, a slijede ih Švicarska, Republika Irska, Danska, Novi Zeland i Australija. Uvjerljivo najnepovoljnija država za život je Somalija, a u grupi "kritičnih" slijede je također afričke države - Čad, Sudan, Zimbabve i DR Kongo.

Tik ispred njih nalaze se azijska krizna područja - Irak i Afganistan.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.