Razgovori

Srbija i BiH reaktiviraju Savez za suradnju država

Dačić
14.09.2012.
u 09:06

Posjet srbijanskog premijera Ivice Dačića bio je uspješan, uspio je dogovoriti riješenje brojnih problema i zatopliti odnose između Beograda i Sarajeva

Novi srbijanski premijer Ivica Dačić u Beograd se vraća zadovoljan, jer je za vrijeme dvodnevnog službenog posjeta BiH uspio dogovoriti ono za što je njegovim prethodnicima trebalo deset i više godina.

Dačić umirio Sarajevo

Osim što je dolaskom u Sarajevu skinuo hipoteku kako se radi o premijeru iz Miloševićeve stranke sklonom da razgovara samo sa Srbima i službenom Banjom Lukom, premijer Ivica Dačić u razgovorima s bh. dužnosnicima dogovorio konkretne stvari. Prva od njih je da se do kraja godine unaprijedi međudržavna suradnja na razini ministarstava vanjskih poslova i veleposlanika, i da se reaktivira rad Međudržavnog saveza za suradnju, koji je posljednji sastanak imao 2005. godine. Poslije sastanka s Ministrom vanjskih poslova BiH Zlatkom Lagumdžijom, srbijanski premijer Ivica Dačić obećao je i skoro rješavanje svih graničnih sporova između dvije države, ističući “da granice i međugranični prijelazi moraju biti mjesta spajanja, a ne razdvajanja”. Izjavom kako se službeno Sarajevo ne smije ljutiti što je Banja Luka uspostavila posebne odnose s Beogradom, niti se Banja Luka treba ljutiti kada Beograd ima dobre odnose sa Sarajevom”, Dačić je politički poentirao, napominjući kako je Srbija jamac Daytonskog sporazuma koji RS definira kao ravnopravan entitet u okviru BiH. Izišao je i s idejom koja nije službena da se formira balkansko vijeće po uzoru na baltičko ili nordijsko. Srbijanski predsjednik Vlade sastao se jučer i s članovima Predsjedništva BiH. Uz protokolarne izjave kako se prošlost neće zaboraviti, ali da će se graditi budućnost, te kako obje zemlje teže ulasku u Europsku uniju, postignut je načelan dogovor da Srbija i BiH zajednički sudjeluju u građenju prometne infrastruktura, a zajednički koriste hidropotencijal na rijeci Drini.

Zajedničke investicije

“Između Srbije i BiH ima prostora za suradnju na projektima, Srbija je za dogovor o svim spornim pitanjima i očekuje do kraja godine službeni posjet predsjedatelja Vijeća ministara BiH Vjekoslava Bevande. Moguć je i susret sa srbijanskim predsjednikom Tomislavom Nikolićem. “Europski put Srbije i BiH je budućnost, ali do tada, trebamo iskoristiti sadašnjost i pomagati jedni drugima. Želimo da nikad više ne bude sukoba i ratova na Balkanu i da ovo bude regija stabilnosti, mira i prosperiteta”, istaknuo je srbijanski premijer. I na sastanku s članovima Predsjedništva BiH konstatirana su i otvorena pitanja između dviju zemalja, poput pitanja granice. Razgovorom sa srbijanskim premijerom bila su zadovoljna i sva trojica članova Predsjedništva BiH.

Ključne riječi

Komentara 5

BA
bacbos
09:36 15.09.2012.

Sve ono sto slijedi ,zove se buducnost! Kakova ce ona biti kroje je oni koji imaju ideje i sredstva da ih ostvare !

BA
bacbos
09:37 15.09.2012.

Svaki korak ka suradnji je znacajan ! Nebitno ,dal je on bilateralni ili u sklopu nekog saveza ! Vazno je da vodi miru i razvitku!

PA
Papiga
09:40 15.09.2012.

Mnoge predrasude su kocile razvoj boljih odnosa izmedju dvije zemlje!

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?