pripada sloveniji

Srbi žele vilu u Rimu koju je Mussolini darovao Paveliću

22.06.2013.
u 08:54

Srbija nudi Slovencima u zamjenu za tu vilu neku drugu nekretninu u Rimu ili kakvu rezidencijalnu građevinu u Beogradu

Iako je potpisima potvrđeno da u podjeli diplomatske imovine u Rimu među članicama bivše zajedničke države, vila Meravilia koju su koristili srpski i jugoslavenski diplomati, pripada Sloveniji, Srbija se teško miri s tim i nudi Sloveniji dogovor jer je zainteresirana za ovu atraktivnu građevinu u elitnom dijelu glavnog grada Italije. Kako pišu beogradske Večernje novosti, Srbija nudi Slovencima u zamjenu za tu vilu neku drugu nekretninu u Rimu ili kakvu rezidencijalnu građevinu u Beogradu.

Zašto je Srbiji toliko za oko zapala ova vila koju je Benito Mussolini 1942. darovao NDH-a i Anti Paveliću, pojašnjava Oliver Antić, predstavnik Srbije u povjerenstvu za sukcesiju imovine bivše zajedničke države.

- Zgrada i zemljište su kasnije, temeljem reparacija za žrtve u Drugom svjetskom ratu pripali tadašnjoj Jugoslaviji. Kako je u ratu srpski narod najviše stradao, jasan je simbolički značaj zgrade - kaže Antić dodajući kako valja utvrditi točnu vrijednost nekretnine kako bi se Srbije sa Slovenijom mogla zamijeniti.

Na zemljištu vile 1953. je izgrađena još jedna, ali neusporedivo ružnija od one darovane NDH-u, i u njoj je danas veleposlanstvo Srbije. Bivša veleposlanica Srbije u Rimu Sandra Rašković Ivić kaže za Novosti kako je više puta ukazivala na nepraktičnost rješenja da dvije države koriste objekte u istom dvorištu, jer ne možete otvoriti prozor, a da ne pređete linija razgraničenja“ i on zna da je odluka o dodjeli vile Slovencima, bila politička odluka.

Novosti doznaju kako Hrvatska nakon raspada zajedničke države, nije tražila ovu vilu "jer bi to bio dojmljiv podsjetnik na njihovu prošlost" te da se u njoj krio sam Ante Pavelić kad je pobjegao pred partizanima, a "postoji i fotografija kako izlazi iz nje".

>> Otkrivamo gdje se u Austriji od ’45. do ’46. skrivao poglavnik NDH

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?