na sjeveru Kosova

Srbi uvode naoružane postrojbe pod krinkom Civilne zaštite?

Kosovo
Marko Mrkonjić/PIXSELL
02.02.2013.
u 09:50

Legitimitet ove organizacije je neosporan i nitko, uključujući i međunarodne snage sigurnosti, nema pravo, niti može osporiti legitimitet i pravni status ili onemogućiti rad te organizacije - tvrdi zapovjednik Štaba Civilne zaštite Pantić.

Krstimir Pantić, pomoćnik direktora Ureda za Kosovo srpske vlade, gradonačelnik i "zapovjednik Štaba Civilne zaštite" Kosovske Mitrovice, reagirao je priopćenjem na izjavu zapovjednika Kfora Volkera Holbauera koji je doveo u pitanje legitimitet, pravni status, aktivnosti i nošenje oružja pripadnika srpske Civilne zaštite na sjeveru Kosova, te zaprijetio da će Kfor odlučno reagirati ako "Civilna zaštita ugrozi slobodu kretanja, sigurnost i mir", javljaju mediji u Srbiji.

- Legitimitet ove organizacije je neosporan i nitko, uključujući i međunarodne snage sigurnosti, nema pravo, niti može osporiti legitimitet i pravni status ili onemogućiti rad te organizacije - tvrdi Pantić dodajući kako je "funkcioniranje Civilne zaštite moguće čak i na okupiranim teritorijima i da okupacijske snage moraju omogućiti nesmetan rad pripadnicima te organizacije radi pružanja pomoći stanovništvu".

Kao opravdanje za osnivanje "civilne zaštite" na sjeveru Kosova, Pantić navodi nekakav sporazum iz 2001. i da im to pravo daje i Rezolucija 1244 Savjeta sigurnosti jer to, kako tumači Pantić, pridonosi poboljšanju položaja kosovskih Srba.

- Pripadnici Civilne zaštite nikada neće predstavljati prijetnju bilo kome i djelovat će u slučaju da lokalno stanovništvo, imovina i osobna sigurnost budu ugroženi. U tom slučaju pripadnici Civilne zaštite imaju pravo, u skladu s Ženevskom konvencijom, pružiti svu pomoć građanima, bez obzira na njihovu nacionalnu ili vjersku pripadnost, zaštiti njihove živote i sačuvati imovinu - objašnjava "zapovjednik Civilne zaštite" i ocijenio kako Kfor nije do sada bio uspješan u svom zadatku zbog čega će Civilna zaštita "sa zadovoljstvom asistirati" pripadnicima Kfora "kako se ne bi ponovilo etničko čišćenje Srba i drugih nealbanaca".

Najavio je skoru "pokaznu vježbu na kojoj će prikazati mogućnosti, vještine, osposobljenost i čvrstu namjeru da budu u službi građana i njihove zaštite", a reagirajući na primjedbu Kfora o oružju koje nose pripadnici Civilne zaštite, Pantić kaže kako bi trebalo razoružati i Kosovske snage sigurnosti što je "otvorena prijetnja miru i sigurnosti" indirektno priznajući kako i njegova postrojba ima oružje, ali ne detaljizira kakvo.

- Pripadnici Civilne zaštite ne podržavaju nasilje, ali imaju obvezu pružiti pomoć i potporu lokalnom stanovništvu, ukoliko izostane reakcija međunarodnih snaga sigurnosti - upozorava Pantić a zapovjednika Kfora upozorava neka "prestane prijetiti jer prijetnje doprinose daljem rušenju kredibiliteta međunarodnih snaga i mogu dovesti do potpunog prekida suradnje s lokalnim stanovništvom".

>>Thaci: Sporazumom o carinama Srbija priznala Kosovo

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?